Vertraging zaaien suikerbieten door winterse weer

Vanwege het winterse weer zijn vorige week weinig suikerbieten gezaaid. De stand van uitzaai is op dit moment 69 procent, meldt Cosun Beet Company. De verwachting is dat de gemiddelde zaaidatum later wordt dan het langjarig gemiddelde.

Vertraging+zaaien+suikerbieten+door+winterse+weer
© Twan Wiermans

De hoogste percentages van de uitzaai van suikerbieten zijn te vinden in Flevoland (99 procent) en het zuidwesten van het land (boven de 90 procent). De laagste percentages zijn te vinden in Limburg (42 procent) en het noorden van het land (ruim 50 procent).

Het winterse weer, de neerslag en de nachtvorst maken de start van het groeiseizoen vooralsnog niet vloeiend. Lokaal zijn planten die boven staan, geraakt door de vorst, wat leidt tot plantverlies. Er is nog geen overzaai gemeld. Bij de vroegst gezaaide percelen is het plantenbestand goed. Om de opkomst goed te volgen, is het advies telstroken aan te leggen.


Groene luizen

Cosun Beet Company is samen met Delphy begonnen met het tellen van de groene luizen in de bieten. Luizen zijn nog niet gevonden. Met het attenderingssysteem in de BAS-app worden bietentelers op de hoogte gehouden van de ontwikkeling. Preventief spuiten tegen groene bladluis is niet mogelijk.


Cosun Beet Company wijst erop dat telers bietenresten op het bietenperceel van 2020 niet moeten laten uitlopen. Dergelijke bieten zijn een bron voor het verspreiden van het vergelingsziektevirus. Bestrijd opslag tijdig, luidt het advies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer