Noordelijke provincies: 220.000 woningen in ruil voor Lelylijn

De provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen hebben een Deltaplan gepresenteerd voor de bouw van 220.000 extra woningen. Voorwaarde is wel dat er een snelle spoorverbinding met de Randstad komt en al bestaande verbindingen met de rest van het land worden verbeterd.

Noordelijke+provincies%3A+220%2E000+woningen+in+ruil+voor+Lelylijn
© Archief Marcel Bekken

De vier provincies presenteren maandag samen met de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden het plan 'Bouwstenen voor het Deltaplan' aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet.

Volgens het plan is het mogelijk 220.000 extra woningen te bouwen, boven op de 100.000 woningen die al in de vier provincies op de planning staan. Het gaat om 45.000 huizen in Drenthe, 80.000 in Flevoland, 45.000 in Friesland en 50.000 in Groningen.


Nieuwe spoorlijnen

De provincies stellen wel als vereiste voor de extra woningen dat de bereikbaarheid tussen Noord-Nederland en de Randstad wordt vergroot. Daarvoor zien ze graag investeringen in de bestaande spoorlijnen, maar ook in nieuwe spoorlijnen zoals de Lelylijn (veertig minuten reistijdwinst) en de Nedersaksenlijn (tussen Enschede en Groningen). Het plan beraamt de investeringen voor de infrastructuur op 9,5 miljard euro.


De Tweede Kamer stemde in december 2020 in met de opdracht voor het 'Deltaplan voor en van het Noorden', een plan om wonen en werken in het noorden van het land aantrekkelijker te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer