BBB pleit voor woningbouw in Oostvaardersplassen

Om onherstelbare schade aan het platteland te voorkomen, moet er ruimte komen voor woningbouw in de Oostvaardersplassen, het natuurgebied in Zuidelijk Flevoland. Met dit pleidooi gaat de BoerBurgerBeweging (BBB) de laatste week voor de verkiezingen in.

De grondhonger is niet te stillen in Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen doen tal van politieke partijen een beroep op de ruimte. Schaamteloos wordt groen (vruchtbare, voedselproducerende grond) ingeruild voor grijs (woningen, wegen, data- en distributiecentra, megawind- en zonneparken). Nederland staat op het punt onherstelbare schade aan te richten op het platteland.

Femke Wiersma, nummer 2 op de BBB-kandidatenlijst, presenteerde dinsdag de plannen van de plattelandspartij. Op de 'uitgemergelde toendra' die de Oostvaardersplassen heet, moet ruimte komen voor 300.000 woningen, waarvan een groot deel hoogbouw. Het watergebied kan worden behouden voor de watervogels.


Een naam voor de nieuwe stad heeft Wiersma al: Groenland. 'Het zal een supergroene stad worden, met mooie moderne hoogbouw met groene daken en hangende tuinen aan balkons, een stadsboerderij en duurzame energieopwekking.'


Grondhonger afremmen

Door voor deze geconcentreerde locatie te kiezen, wordt de grondhonger in andere delen van Nederland geremd, zegt de BBB-kandidaat. 'En zo wordt ons karakteristieke platteland niet het afvoerputje van Den Haag', stelt ze.

'Wij trekken niet aan dode Konikpaarden. De Oostvaardersplassen zijn oorspronkelijk bedoeld als industrieterrein. Toen dit niet van de grond kwam, is dit kunstmatig aangelegde gebied bij toeval natuur geworden met een hek eromheen. Welke nadelige consequenties dit heeft voor de dieren is alom bekend. Dagelijks moeten de Konikpaarden worden bijgevoerd', aldus Wiersma. 'BBB weet als geen ander hoe je wél verantwoord met dieren omgaat. Het is gewoon het voorbeeld van mislukte wensnatuur.'


BBB in de peilingen

BBB schurkt in de peilingen voor de verkiezingen van volgende week tegen een Kamerzetel aan. In een peiling van I&O Research van 8 maart komt de partij uit op 0,5 procent wat te weinig is voor een Kamerzetel. Inclusief de onzekerheidsmarge kiest 0,7 procent voor BBB en daarmee komt de partij nipt boven de kiesdrempel voor een Kamerzetel. In de peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo staat de plattelandspartij op 0,4 procent.


LTO en Nieuwe Oogst organiseren plattelandsdebat

LTO Nederland en Nieuwe Oogst houden donderdag 11 maart een debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het verkiezingsdebat is die avond vanaf 20 uur online te volgen via een Nieuwe Oogst-livestream. Deelnemers aan het debat zijn Cees de Jong (CDA), Jan Klink (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Roelof Bisschop (SGP), Hermen Vreugdenhil (CU), Caroline van der Plas (BBB), Jan Cees Vogelaar (JA21) en Laura Bromet (GL). Volg ook het andere nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer