Populariteit landelijk wonen zet onverminderd door

Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar ruimtelijk gelegen woningen op het platteland. Vraag en aanbod van agrarisch vastgoed laten daarnaast een wisselend beeld zien. Dat blijkt uit de publicatie 'Vastgoedmarkt in beeld 2020' van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Populariteit+landelijk+wonen+zet+onverminderd+door
© Persbureau Noordoost

Zo steeg in 2020 het aantal transacties van melkveehouderijen, maar het aanbod van varkenshouderijen daalde naar veertig bedrijven. Dat heeft er volgens NVM alles te maken met de slechte omstandigheden voor de varkenshouderij in het afgelopen jaar. De prijzen voor varkens kelderden door de coronacrisis en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Stoppers maakten vaak gebruik van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Bedrijven die meedoen aan deze regeling, worden niet verkocht door een makelaar. De gemiddelde verkoopprijs voor varkensbedrijven bedroeg in 2020 1.150.000 euro.

In 2020 zijn 20 procent meer melkveehouderijen verkocht dan in 2019. De verkoopprijs steeg licht mee naar gemiddeld 2.470.000 euro. De agrarische grondprijzen stegen met 2,7 procent naar 63.600 euro per hectare. Volgens NVM blijft grond een schaars goed in Nederland. 'Agrarische gronden rondom de Natura 2000-gebieden werden moeilijker verkoopbaar, vooral graslanden. Wanneer melkveehouderijen de juiste natuurvergunningen hebben, is de kans op succesvolle verkoop groter.'


Glastuinbouw

De glastuinbouwsector laat een wisselend beeld zien, omdat de coronacrisis niet op ieder bedrijf dezelfde impact had. Bedrijven die leveren aan horeca, zagen omzet verloren gaan. Pot- en perkplantbedrijven profiteerden er juist van dat mensen meer tijd in eigen huis en tuin doorbrachten. In 2020 verkochten makelaars 26 glastuinbouwbedrijven. Dat is een lichte toename ten opzichte van 2019. Omdat het goed gaat op de markt voor fruittelers en boomkwekerijen, was er op deze markt weinig vastgoedaanbod. De gemiddelde verkoopprijs van een glastuinbouwbedrijf was 990.000 euro.


NVM constateert dat de populariteit van landelijk wonen onverminderd doorzet. In 2020 kocht bijna 10 procent van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land. In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in vijf jaar tijd. De makelaars denken dat thuiswerken door de coronacrisis er waarschijnlijk aan bijdraagt dat de ingezette trend nu doorzet. 'De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna is gehalveerd', zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk.

De prijs van landelijke woningen steeg ten opzichte van 2019 met 13 procent. Gemiddeld werd er eind 2020 voor een landelijke woning 613.000 euro betaald. Er werden 7.390 landelijke woningen verkocht in 2020, een stijging van 18 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer