Opknapbeurt wildraster Swalmen van start

Om wilde zwijnen die vanuit het Duitse Brachter Wald de Nederlandse grens overlopen te weren, wordt het wildraster langs het grensgebied verbeterd. Afgelopen woensdag is hiertoe het startschot gegeven in Swalmen.

Het huidige raster is in 2006 door boeren aangelegd om wilde zwijnen vanuit Duitsland tegen te houden. Tijdens een veldbezoek in 2015 bleek het werend effect van het wildraster niet meer optimaal te zijn. Provincie Limburg besloot dat het rastergedeelte van WBE Beesel-Reuver-Swalmen dezelfde kwaliteit moest krijgen als het zuidelijker gelegen raster van WBE Roerstreek. De LLTB en provincie Limburg trekken nu samen de portemonnee om het wildraster weer zwijnproof te maken.

Door nu in grootschalig onderhoud aan het raster te voorzien, worden problemen in de toekomst voorkomen. Het gaat om een verbetering over een lengte van bijna 8 kilometer. Het wildraster maakt deel uit van een veel langer wildraster en loopt vanaf de N570 bij Rothenbach (nabij Vlodrop en natuurgebied De Meinweg) tot Venlo. Op twee grote wegen na is dit traject dan helemaal dicht voor wilde zwijnen. Vanuit Duitsland is er een natuurlijke trek van zwijnen die in het Brachter Wald zitten.

Samenwerking

LLTB-hoofdbestuurslid Pieter van Melick en gedeputeerde Hubert Mackus van provincie Limburg gaven woensdag in Swalmen het startschot voor de werkzaamheden aan het wildraster. 'Agrarische ondernemers in het gebied willen het liefst zoveel mogelijk wilde zwijnen weren, zodat er minder afschot nodig is', legt Van Melick uit. 'Daarnaast is het van groot belang dierziekten buiten de deur te houden. Wilde zwijnen kunnen drager zijn van bijvoorbeeld de Afrikaanse Varkenspest.'

'Agrariërs willen zoveel mogelijk zwijnen weren, zodat minder afschot nodig is'

De werkgroep wildraster Beesel-Swalmen optimaliseert het wildraster in samenwerking met de LLTB, provincie Limburg, Faunabeheereenheid Limburg en de Wildbeheereenheid Beesel-Reuver-Swalmen. De werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan en nemen enkele maanden in beslag.

Ongevallen

Het aantal aanrijdingen tussen gemotoriseerd verkeer en wilde zwijnen groeit nog steeds snel. In 2003 werden nog 'slechts' tien aanrijdingen met wilde zwijnen genoteerd in Limburg. In 2014 groeide het aanrijdingen tot 38. Het jaar 2017 is met 138 aanrijdingen tot nu toe 'recordhouder'. Dat aantal wordt waarschijnlijk dit jaar weer overtroffen. 'Ook met het oog op de verkeersveiligheid is het van groot belang dat het werend effect van het wildraster wordt verbeterd', besluit gedeputeerde Mackus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer