LTO+Noord+kritisch+op+overdracht+wildraster
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO Noord kritisch op overdracht wildraster

Provincie Gelderland wil af van het beheer van lokale wildrasters op de Veluwe. LTO Noord is kritisch op de overdracht van deze wildrasters.

LTO Noord waarschuwt grondeigenaren niet te lichtvaardig in te gaan op voorstellen voor overdracht. 'Als je eigenaar wordt van een raster, dan krijg je er ook verantwoordelijkheden bij; en mogelijk aansprakelijkheid voor eventuele schade', zegt regiobestuurder Dirk Dekker.

Provincie Gelderland is sinds dit jaar verantwoordelijk voor 150 kilometer raster, waarvan 30 kilometer langs provinciale wegen. Voor een deel zijn dit rasters die een lokaal belang dienen. Als deze rasters aan vervanging toe zijn, wil de provincie in overleg met terreineigenaren over de mogelijkheden voor het overdragen van het beheer of het verwijderen van het wildraster.

Schade beperken

Provincie Gelderland wil dieren op de Veluwe zo veel mogelijk ruimte bieden en is daarom terughoudend met het plaatsen van wildrasters. Bij het rasterbeleid geld daarom een nee tenzij-beleid. Er moeten echt geen andere mogelijkheden zijn om de schade te beperken.

Gelderland zegt ook géén coördinerende rol in beheer en onderhoud van alle wildrasters te willen spelen. Wel is zij verantwoordelijk voor wildrasters langs provinciale wegen, aan randen van leefgebieden en rondom nulstandsgebieden.

Provincie Gelderland wil in overleg met de gemeente en terreineigenaren over het wildraster aan de oostzijde van Hoenderloo. De provincie is verantwoordelijk voor 1 kilometer van dit raster.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer