HAK betaalt nu ook meerprijs voor PlanetProof-spinazie

Om telers te motiveren tot deelname aan het duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof', gaat groentefabrikant HAK na rode kool nu ook een meerprijs betalen voor gecertificeerde spinazie.

HAK+betaalt+nu+ook+meerprijs+voor+PlanetProof%2Dspinazie
© HAK

Daarmee blijft de fabrikant in Giessen de telers belonen die willen investeren in een duurzame teelt. HAK stelt zichzelf tot doel dat voor 2021 alle vers verwerkte groenten en peulvruchten van Nederlandse bodem PlanetProof-gecertificeerd zijn.

In het geval van spinazie betaalt HAK een meerprijs van 30 procent aan de teeltorganisatie die verantwoordelijk is voor de aanvoer van gecertificeerd product. De telers krijgen een vooraf afgesproken compensatie voor de extra kosten die zij maken om te voldoen aan het keurmerk.


Groene gewasbeschermingsmiddelen

Directeur inkoop Adri den Dekker van HAK zegt dat de compensatie de kosten dekt voor de audits en de extra kosten die de bovenwettelijke eisen waaraan de telers moeten voldoen met zich meebrengen. 'Zo moet de bodem goed in conditie zijn en wordt in spinazie maximaal gebruikgemaakt van groene gewasbeschermingsmiddelen.'

Met de beloning wil HAK zoveel mogelijk telers enthousiast maken voor een duurzame teeltmethode op basis van PlanetProof. De groentefabrikant vindt dat alle schakels in de handelsketen zouden moeten meebetalen aan de meerkosten voor de verduurzaming, zegt Den Dekker. 'Alleen dan kunnen we in Nederland kwalitatief hoogstaand voedsel blijven produceren.'


100 hectare PlanetProof-spinazie

HAK betrekt al sinds jaren alle spinazie van Nederlandse bodem, binnen een straal van 125 kilometer rond de fabriek. De PlanetProof-gecertificeerde spinazieoogst bedraagt dit jaar zo'n 100 hectare. Het oogstseizoen van de winterspinazie begint in april, daarna volgt vanaf half mei tot september de oogst van zomerspinazie.

De eerste PlanetProof-spinazie van HAK ligt vanaf juni in de winkel. In de zomermaanden zal de groentefabrikant starten met proefteelten, om ook peulvruchten en zomergroenten volgens de eisen van het keurmerk te produceren. Deze gewassen moeten volgens de planning volgend jaar gecertificeerd zijn. De eerste oogst PlanetProof-rode bieten wordt in oktober 2020 verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer