'Nieuw beleid sijpelt langzaam door naar erf'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

%27Nieuw+beleid+sijpelt+langzaam+door+naar+erf%27
© Dirk Hol

Iedere week ga ik met de auto op en neer, van Brussel naar de boerderij in Zuidwolde en weer terug. Zo zie je nog eens wat. Het grasland wordt duidelijk groener en overal kruipen trekkers over de akkers. Land wordt klaargelegd, bieten en uien worden gezaaid.

Het begint. Een nieuwe start voor een hopelijk groeizaam jaar. De fikse buien van afgelopen week, met hagel en sneeuw, gooien hopelijk geen roet in het eten.

Ondertussen begint ook de Tweede Kamer aan een nieuw seizoen in een deels nieuwe samenstelling met partijen die voor het eerst zijn vertegenwoordigd in het parlement. Een diversere en jongere groep mensen met zowel nieuwelingen als ervaren krachten gaat bouwen aan nieuw beleid.

De afgelopen weken pakten donkere wolken zich, net als boven de net kiemende gewassen, ook samen boven het Tweede Kamergebouw

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

De afgelopen weken pakten donkere wolken zich, net als boven de net kiemende gewassen, ook samen boven het Tweede Kamergebouw. Ik denk dat het voor niemand goed is dat de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet nu alweer vertraging hebben opgelopen en ik hoop dat de lucht snel weer is geklaard. Dat de basis, de grond, wordt opgewarmd door de lentezon die ook de aprilsneeuw snel deed smelten.

De Europese Commissie is inmiddels een jaargetijde verder. Bijna twee jaar na de verkiezingen van het Europees Parlement en de daaropvolgende vorming van het college van commissarissen zit men stevig in het zadel. Steeds meer concrete maatregelen worden gepresenteerd, die volgen op de strategieën en visies. Zo sijpelt het beleid langzaam maar zeker door naar het erf van de boer en tuinder.

De Europese Commissie heeft de afgelopen maand bijvoorbeeld een actieplan voor biologische landbouw gepubliceerd. De komende tijd zal er ook een 'final deal' worden gesloten over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. In 2023 is dit nieuwe beleid voelbaar op de agrarische bedrijven.

Samen met de bestuurders en mijn collega's houd ik u als lid van de belangenbehartiger LTO Nederland graag op de hoogte van deze Europese ontwikkelingen. In mei organiseren we daarom een Europaweek, met onder andere een digitaal werkbezoek over de lobby, gesprekken met het Europees Parlement en de Europese Commissie en alle ruimte om vragen te stellen.

Via Nieuwe Oogst en de socialemediakanalen van de LTO's volgt spoedig meer informatie over hoe u kunt deelnemen.

Hopelijk spreken we elkaar in mei!


@IrisBouwers

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer