'Het moet anders'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

%27Het+moet+anders%27
© Dirk Hol

De agenda's in Brussel zijn weer goedgevuld. Terwijl de onderhandelingen tussen de Europese Raad, Commissie en het Europees Parlement over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voortduren, lopen de besprekingen van de strategieën van de Europese Green Deal ook door.

In december werden twee voor ons relevante ontwerpverslagen gepresenteerd vanuit het Europees Parlement. Eén gaat over de Europese biodiversiteitsstrategie. Het tweede, over de boer-tot-bordstrategie, kwam aan de orde in een gezamenlijke sessie van de milieu- en de landbouwcommissie.

Zo'n ontwerpverslag is opgesteld door een lid van de parlementscommissie (de rapporteur) waarin het onderwerp wordt besproken. Het geeft een toelichting op de gepubliceerde tekst vanuit de Europese Commissie en bevat een voorstel. Vorige week werd het verslag van rapporteur César Luena, een Spaanse sociaaldemocraat, over de biodiversiteitsstrategie besproken. Deze week was de boer-tot-bordstrategie aan de beurt, geschreven door de Italiaanse christendemocraat Herbert Dorfmann en de Nederlandse Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

Geen top-downstrategieën, maar in gesprek met boeren

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Voor ons als sector vormen de twee ontwerpverslagen, net als de strategieën van de Europese Commissie, een forse uitdaging. Wat betreft thematiek sluiten de twee typen documenten natuurlijk naadloos op elkaar aan: ze gaan immers over dezelfde onderwerpen.

Sinds mei 2020 zijn we op de hoogte van de hoge ambities van de Europese Commissie. Voorbeelden als 50 procent minder chemische gewasbescherming, 50 procent minder antibiotica en 25 procent biologische productie, alle in 2030, zijn ook in Nieuwe Oogst veelvuldig voorbijgekomen. De positie van de Europese Commissie is dus bekend. Die wil bouwen aan een 'eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem'. Dat er meer dan een half jaar na de mededelingen over de strategieën nog steeds geen effectbeoordelingen liggen, lijkt er niet toe te doen.

Voor nu geldt: in gesprek met leden van het Europees Parlement. Zij draaien aan de knoppen en kunnen wijzigingsvoorstellen indienen. Samen met onze koepelorganisatie Copa-Cogeca en een aantal andere organisaties uit de keten hebben we onze conclusies getrokken: het moet anders. Geen top-downstrategieën, maar in gesprek met boeren. Niet vingerwijzen naar intensieve sectoren, maar ruimte voor innovatie. Geen halfbakken mededelingen, maar wetenschappelijke onderbouwingen voor effectief beleid. Het Europees Parlement is aan zet.


@IrisBouwers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer