%27Ruim+baan+voor+fosfaat+uit+rioolwater%27
Column
© Persbureau Noordoost

'Ruim baan voor fosfaat uit rioolwater'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Aan het begin van 2020 kreeg ik de eervolle opdracht om namens het hele Europees Parlement een rapport te schrijven met daarin aanbevelingen voor een meer circulair Europa. Zeven categorieën worden hierin belicht, waaronder de categorie voedsel, water en nutriënten.

Uiteraard staat weer de toelating van kunstmestvervangers prominent in mijn rapport. Daarmee kunnen we de mestkringloop beter sluiten. Politiek en wetenschappelijk is hier draagvlak voor. Het moet alleen nog op de juiste manier worden vertaald in de bestaande wet- en regelgeving. De hoop is dat dat dit jaar gebeurt.

Wat veel mensen niet weten, is dat ook de meststoffen uit humane uitwerpselen de mestkringloop verlaten. Ook hier zit Europese wet- en regelgeving in de weg.

Aan het begin van 2020 kreeg ik de eervolle opdracht om namens het hele Europees Parlement een rapport te schrijven met daarin aanbevelingen voor een meer circulair Europa

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Met nieuwe technieken kunnen fosfaatkristallen worden gewonnen uit rioolwater. Dit fosfaat is een prima meststof, maar mag niet worden gebruikt in de landbouw. In plaats daarvan wordt het rioolslib verbrand en de as verwerkt in bijvoorbeeld bouwmaterialen. Veel beter zou het zijn om de mestkringloop weer te sluiten.

Om toch in de fosfaatbehoefte van onze voedselgewassen te voorzien, importeert de Europese Unie grote hoeveelheden fosfaatkunstmest vanuit derde landen zoals Marokko. Daar staat de grootste fosfaatmijn ter wereld. Door de grote vraag naar fosfaat in de wereld slinken de fosfaatvoorraden snel. Er zou nog voor tachtig tot tweehonderd jaar fosfaat beschikbaar zijn.

In tegenstelling tot wat soms in de media wordt gesuggereerd, zijn meststoffen zoals fosfaat geen afvalproduct, maar een essentiële grondstof. Een tekort aan fosfaat zou een ramp zijn voor de mensheid. Zonder fosfaat kunnen onze voedselgewassen niet groeien. Zonder fosfaat is er überhaupt geen leven mogelijk.

Het is daarom van groot belang om duurzaam met fosfaat om te gaan. In mijn rapport roep ik de Europese Commissie nadrukkelijk om tot criteria te komen waarbij fosfaat gewonnen uit rioolwater als meststof kan worden gebruikt.

Vorige week is mijn rapport met een ruime meerderheid aangenomen door het voltallige Europees Parlement. Met dat mandaat in de hand zal ik politieke druk blijven uitoefenen totdat zowel 'dierlijk' als 'menselijk' fosfaat mag worden gebruikt als een natuurlijke vervanger voor kunstmest.


@jhuitema

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer