%27Lente+gloort+voor+veredelaars%27
Column
© Dirk Hol

'Lente gloort voor veredelaars'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de landbouwcommissie.

In menige siertuin ziet u de kleurige krokussen en andere bloembollen weer de lente aankondigen. De wijsheid 'Zaai dromen, oogst wonderen', geldt zeker voor de veredelaars van bloembollen: veel inspiratie, geduld en geld zijn nodig voor het gewenste resultaat. Maar als het lukt, dan heb je echt iets moois.

Onze inzet is om dit kostbare proces beter te beschermen. Veredelaars verdienen hun grote en riskante investeringen terug door het aloude kwekersrecht: een bepaalde periode van bescherming van het ontwikkelde ras, terwijl het tegelijkertijd beschikbaar blijft om mee verder te kruisen.
Dat is een beproefde methode gebleken waar we zuinig op moeten zijn. Het zorgt voor bescherming van het werk van de veredelaars, wat essentieel is voor het blijven ontwikkelen van nieuwe rassen, maar voorkomt ook dat enkele grote bedrijven planten en planteigenschappen zouden monopoliseren.

Dat evenwicht dreigde de afgelopen jaren ernstig verstoord te raken, nadat het Europees Octrooibureau (EOB) de deur leek open te zetten voor het afgeven van octrooien op planteigenschappen. Gelukkig is het EOB daar vorig jaar op teruggekomen. In Brussel kijken we nu vooral naar verbetermogelijkheden in het kwekersrecht.

Het langduriger kwekersrecht voor bloembollen en bepaalde gewassen kan een impuls geven aan onze veredelingsbedrijven

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Voor bloembollen, aspergesoorten, houtig kleinfruit en houtige sierplanten ligt er nu een voorstel van de Europese Commissie op tafel om de periode voor het kwekersrecht te verlengen naar een vijf jaar langere bescherming. De langere bescherming biedt veredelaars van lastig te kweken rassen meer kansen om hun grote inspanningen terug te verdienen.

Wegens het grote belang voor de Nederlandse kwekers en land- en tuinbouw ben ik er blij mee dat het Europees Parlement mij benoemde tot rapporteur voor dit voorstel. Dat wil zeggen dat ik een akkoord mag vinden in het parlement.

Als SGP zetten we ons hier graag voor in. Nederland is immers erg sterk in het veredelen. Onze gespecialiseerde bedrijven zijn internationaal toonaangevend. Ik hoef u maar te wijzen op onze Keukenhof in Lisse: 's wereldse grootste showroom met de nieuwste, mooiste en meest bijzondere bollenvarianten. Niet voor niets kwamen in het voorjaar van 2019 1,5 miljoen bezoekers naar de Keukenhof om de bloemen te bewonderen.

Het langduriger kwekersrecht voor bloembollen en bepaalde gewassen kan een impuls geven aan onze veredelingsbedrijven. Van de resultaten zal de hele sector de vruchten plukken. Een nieuwe lente, ook voor onze bloembollensector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer