'Topambtenaren vast in Natura 2000-fuik'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Annie Schreijer-Pierik. Ze is lid van het Europees Parlement voor het CDA.
@AnnieSchreijer

%27Topambtenaren+vast+in+Natura+2000%2Dfuik%27
© Eigen Foto

Terwijl D66 nog niet eens was uitgedanst, namen topambtenaren alvast een voorschot richting de formatie van een nieuw kabinet. Volgens hun analyse zou een gedwongen krimp van 17 tot 30 procent van de veestapel in ons land nodig zijn om de nationale stikstofdoelstellingen binnen de zelfgeknoopte Nederlandse Natura 2000-stikstoffuik te behalen.

Het verslechteringsverbod uit de EU-habitatrichtlijn verplicht in werkelijkheid slechts te garanderen dat de stikstofneerslag netto niet verder toeneemt (en blijft dalen), niet tot een gedwongen krimp van de veestapel met 30 procent. Kritische depositiewaarden van habitattypen in Nederlandse Natura 2000-gebieden blijken onhaalbaar als ons hele land niets meer uitstoot, maar de commissie-Remkes en de nieuwe stikstofwet verabsoluteren de kritische depositiewaarden desondanks tot hoogste doelstelling.

Ondanks eisen van het CDA is er geen onafhankelijke contra-expertise over de wetenschappelijke fouten bij aanwijzing van Natura 2000-doelstellingen uitgevoerd. Anders dan de topambtenaren stellen, kan op basis van eerlijk gefinancierde vrijwilligheid en innovatie voldoende stikstofruimte voor woningbouw, wegverkeer en industrie worden gecreëerd. Een ammoniakbelasting komt neer op indirecte onteigening zonder vergoeding.

Ondanks eisen van het CDA is er geen onafhankelijke contra-expertise over de wetenschappelijke fouten bij aanwijzing van Natura 2000-doelstellingen uitgevoerd

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Het advies van de topambtenaren vormt geen juridisch onveranderlijke verplichting, maar stapelt onnodig een activistische nationale kop boven op de Europeesrechtelijke minimumverplichting. Emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge, nota bene PvdA'er, heeft dan ook duidelijk tegen dergelijke gedwongen inkrimping gepleit. Terwijl Nederland de gifgroene vlucht naar voren dreigt te nemen, weigeren andere EU-lidstaten de starre Habitatrichtlijn überhaupt uit te voeren. Het is niet ondenkbaar dat in Brussel over enkele jaren, zodra ook de grote lidstaten vastlopen in de praktijk, jurisprudentie en inbreukprocedures, diezelfde natuurrichtlijn toch wordt geflexibiliseerd.

De Green Deal-plannen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van Eurocommissaris Frans Timmermans krijgen nu al weerwoord van EU-landbouwministers. Ondertussen dreigt in ons land de komende jaren wel de uitvoering van een toeslagenaffaire 2.0. Opnieuw met de medewerking van topambtenaren, maar nu op het Nederlandse platteland, tegen gezinsbedrijven en de agrovoedingssector met 8,5 procent van de nationale werkgelegenheid.

Premier Mark Rutte en de VVD zijn aan zet om niet de mist in te gaan zonder noodzakelijkheidscriterium. De VVD heeft de sleutel in handen bij de formatie.


@AnnieSchreijer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer