Zorgen Hardenbergse pluimveehouders over vogelgrieprisico nat gebied

Hoe meer water in een gebied, hoe groter de kans op vogelgriep. Nu die wetenschap steeds bekender wordt, trekken pluimveehouders in de gemeente Hardenberg aan de bel. Ze willen dat er bij natuurontwikkelingsplannen meer rekening wordt gehouden met de risico's voor pluimveebedrijven.

Zorgen+Hardenbergse+pluimveehouders+over+vogelgrieprisico+nat+gebied
© Pieter Stokkermans

Vorige week deden Aalt den Helder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en pluimveehouder Dennis Wenker hun zegje tijdens een raadsvergadering van de Overijsselse gemeente Hardenberg. Ze spraken hun zorgen uit over de insleep van hoogpathogene vogelgriep bij de ontwikkeling van natte natuur. Bij natte gebieden komt vogelgriep tot wel vier keer vaker voor.


Vernatting Baalder Uiterwaard

De gemeenteraad van Hardenberg beslist op 23 maart over de herinrichting van het gebied Baalder Uiterwaard, dat volgens de plannen moet worden vernat. Er zit één pluimveebedrijf op enkele honderden meters afstand van dit gebied. 'Maar als dat ene besmet bedrijf raakt met vogelgriep, wordt alles in een straal van 1 kilometer geruimd. En binnen een straal van 10 kilometer gaat alles op slot', stelt Hendrieëtte Bouma, pluimveehouder en bestuurslid van LTO Noord-afdeling Vechtdal.

Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat het nog voor de besluitvorming in gesprek wil gaan met de pluimveesector. De pluimveehouders willen graag dat het plan wordt aangepast. Bouma: 'En verder naar de toekomst willen we dat er overal in Nederland rekening wordt gehouden met pluimveehouders bij dit soort plannen. We willen en kunnen nieuwe natuur niet voorkomen, maar er kan niet onbeperkt overal nieuwe natte natuur bijkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer