Laatste toezichtsgebied vogelgriep in Nederland ingetrokken

Het vogelgrieptoezichtsgebied rond Sint-Oedenrode is per 23 maart opgeheven. In Nederland lijkt het virus nu op zijn retour. Maar Avined waarschuwt wel om waakzaam te blijven. De dreiging is nog niet voorbij. In bijvoorbeeld Duitsland en Polen zijn er nog steeds uitbraken.

Laatste+toezichtsgebied+vogelgriep+in+Nederland+ingetrokken
© Nieuwe Oogst

Het B-gebied (3 kilometer) Sint-Oedenrode is sinds 14 maart ingetrokken. Het T-gebied (10 kilometer) is met ingang van 23 maart ingetrokken. Voorwaarde is dat er in het gebied geen nieuw geval van vogelgriep wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 kilometer) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied over. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wel.

In Duitsland is het hoogpathogene vogelgriepvirus de afgelopen periode op tientallen bedrijven aangetroffen, zowel op commerciële als kleinschalige houderijen. In 2021 betreft het al tachtig uitbraken. De afgelopen week kwamen er weer bijna twintig utibraken bij. Het ging om kalkoenen, eenden, leghennen, opfokkippen, vleeskuikens en ouderdieren in verschillende deelstaten: Brandenburg, Nedersaksen, Meckelenburg- Voor-Pommeren, Sleeswijk-Holstein en Noordrijn Westfalen.

In Polen is de vogelgriepsituatie ook nog niet onder controle. Daar staat de teller dit jaar al op 51 uitbraken van vogelgriep. De afgelopen week heeft het ministerie in Polen nog weer drie uitbraken bij commerciële eendenbedrijven gemeld.

Gezien de nog steeds onrustig situatie rond vogelgriep, blijft Avined de oproep herhalen om alert te zijn op de bioveiligheidsstatus van het pluimveebedrijf. De stichting adivseert ook alert te zijn op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. En een verdenking van vogelgriep dient tijdig bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te worden gemeld.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer