Geen vogelgriep in 3 kilometerzone Sint-Oedenrode

Er zijn geen nieuwe besmettingen met hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Sint-Oedenrode. Dat blijkt uit de screening van de pluimveebedrijven in de 3 kilometerzone rond het getroffen leghennenbedrijf.

Geen+vogelgriep+in+3+kilometerzone+Sint%2DOedenrode
© Niek Stam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels een aantal pakstations, een tussenstation en ei- en verwerkingsbedrijven aangewezen voor het gebied. Dit betekent dat afvoer van consumptie-eieren onder voorwaarden mogelijk is.

Broedeieren zijn alleen als industrie-eieren te leveren. Twee weken na de vogelgriepuitbraak op 19 februari in Sint-Oedenrode is vervoer van broedeieren uit het getroffen gebied onder voorwaarden weer mogelijk. Voor de afvoer van vleeskuikens zijn nog geen slachterijen aangewezen. Dat gaat volgens de NVWA spoedig gebeuren.

Nog groot risico

Het risico op een nieuwe uitbraak van vogelgriep wordt nog als hoog ingeschat. Waakzaamheid blijft daarom geboden. En een verdenking moet zo snel mogelijk worden gemeld. Door de initiële uitbraak in Sint-Oedenrode zal het ophokken van pluimvee voorlopig nodig blijven.

In Frankrijk, Duitsland en Polen zijn de afgelopen drie weken meerdere uitbraken van vogelgriep geweest. In Frankrijk zijn er twaalf besmettingen, in Duitsland tien en in Polen vijf. In België, Bulgarije, Estland, Italië, Finland, Tsjechië en Zweden raakte steeds één bedrijf besmet en in Oekraïne twee bedrijven.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer