Effect extra hoge compostgift beproefd

Een groep akkerbouwers en vollegrondstuinders experimenteert dit najaar met extra hoge compostgiften om het organischestofgehalte in de bodem versneld te laten toenemen.

Effect+extra+hoge+compostgift+beproefd
© Han Reindsen

Branchevereniging BVOR voor producenten van compost coördineert dit pilotproject, waaraan diverse Nederlandse gewastelers met verschillende gewassen deelnemen. Het primaire doel is het analyseren van het effect van de hoge compostgiften op de organischestofgehalten in de bodem, op korte en langere termijn.

Een tweede doel is het vaststellen van bijeffecten van de hoge compostgiften, zoals verbetering van het bodemleven, bodemstructuur, vochtvasthoudend vermogen en nutriëntenbeschikbaarheid. De hoge compostgiften van circa 150 ton per hectare worden eenmalig gegeven en vervolgens opgevolgd door andere maatregelen om de organische stofopbouw verder te stimuleren.


Oostenrijks systeem

Deze pilot is geïnspireerd door een Oostenrijks systeem. Daar worden gewastelers via een privaatsysteem van koolstofcredits gestimuleerd om actief te werken aan meer organische stofopbouw in de bodem. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor initieel hoge doseringen compost als kick-start voor de opbouw van humus in de bodem.De resultaten van de pilot in Nederland worden onder meer gebruikt in een breder onderzoeksprogramma dat zich richt op koolstofvastlegging in minerale landbouwbodems. Dit programma omvat een serie kennisprojecten die een consortium onder leiding van Wageningen Universiteit uitvoert. Het is onderdeel van de Klimaatagenda landbouw.


Ontheffing voor hoge gift

De pilot is net gestart en loopt meerdere jaren. Omdat hoge compostgiften door de meststoffenregels niet zonder meer zijn toegestaan, is voor de pilot een ontheffing gegeven. BVOR werkt hierin onder meer samen met onderzoeksbureau CLM en Van Iersel Compost. Voor de pilot is financiële ondersteuning verkregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer