Dierenarts%3A+%27Boer+afgestraft+in+KoeData+als+oude+koe+sterft%27
Interview
© Dierenkliniek Wolvega

Dierenarts: 'Boer afgestraft in KoeData als oude koe sterft'

Veehouders twijfelen vaak om een oude zorgkoe nog te behandelen. Als haar situatie desondanks verergert en de koe geëuthanaseerd moet worden, telt dit mee in de KoeData. 'Dat remt de levensduur', zegt Hans Veenstra, dierenarts bij Dierenkliniek Wolvega.


Wat houdt boeren tegen om een oude zorgkoe niet meer te behandelen?

'Het zijn voornamelijk koeien met rug- of pootletsel waar ze mee worstelen. Bijvoorbeeld doordat ze besprongen zijn, verder zijn deze dieren gezond. Wij kunnen de koe behandelen met vitamines en ontstekingsremmers. Maar de kans bestaat dat ze niet opknapt, dat de aandoening verergert en het dier niet meer naar de slacht kan.

Beloon melkveehouders die hun koeien oud laten worden, geef ze extra punten

Hans Veenstra, dierenarts bij Dierenkliniek Wolvega

'Euthanasie is het gevolg. En dat brengt de boer in problemen, want hij heeft een dode koe op papier en dat telt mee in de KoeData. Daarom voert hij de koe liever meteen af in plaats van haar te behandelen.'


Hoe zit dat met het sterftecijfer in KoeData?

'KoeData geeft elk kwartaal inzicht in de diergezondheid op het bedrijf. Je kunt 25 punten verdienen als de rundersterfte onder de 2,08 procent ligt. Kom je daarboven dan kun je de toeslag van de zuivelonderneming mislopen. Lever je PlanetProof-melk en heb je te weinig punten, dan kan de zuivelfabriek je uit het programma zetten. Boeren zijn daar oprecht bang voor.'


Wanneer komt een boer in de knel?

'Als je op honderd koeien bijvoorbeeld drie dode oude in een kwartaal hebt, dan ben je de klos. Onbegrijpelijk dat het zo werkt, want alle koeien gaan een keer dood. Ik begrijp niet dat boeren hierop worden afgerekend. Geeft een koe meer dan 100.000 liter, dan heeft de boer heel goed op haar gepast.'


Wat doet dit met veehouders?

'Het houdt hen flink bezig. Ze willen hun oude zorgkoe nog graag laten behandelen, maar kiezen er toch vaak voor om haar af te voeren naar de slacht. Dan telt dat niet mee als sterfte.


'Het is aan de orde van de dag. Alle dierenartsen hoor je erover en boeren verwachten van ons dat we meedenken. Het is echt een spanningsveld.'


Wat betekent dat voor de levensduur?

'De helft van deze specifieke groep koeien die naar de slacht gaat, had nog langer kunnen leven. Helaas krijgen ze de kans nu niet. Dat remt de levensduur en levensproductie van de Nederlandse veestapel.'


Hoe zou het anders kunnen?

'Gebruik in KoeData bijvoorbeeld de gemiddelde afvoerleeftijd van de Nederlandse veestapel als grens. Die is nu 5,09 jaar. Is een dier bij sterfte ouder, tel haar dan niet mee. En beloon boeren die hun koeien oud laten worden. Geef ze extra punten bij afvoer boven bijvoorbeeld acht jaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer