Sneeuwpret tegen mortellaro en stinkpoot

In een weekend waarin vrijwel heel Nederland van het ijs genoot, gingen in het Twentse Zenderen de staldeuren open voor het melkvee van Arjan Bonthuis. Met een uurtje sneeuwplezier bestrijdt de melkveehouder mortellaro en stinkpoot.

Wandelaars in het buitengebied van Zenderen keken zaterdag vreemd op, toen ze een weiland vol rennende en stoeiende koeien zagen. Melkveehouder Arjan Bonthuis stond ertussen en bekeek het tafereel met een brede glimlach.

'Ik heb dit opgepikt in Amerika waar ik een tijdje heb gewerkt. Daar had je winters met veel sneeuw en lieten ze het vee regelmatig even een klein uurtje naar buiten. Door de kou en sneeuw bestrijd je stinkpoot en mortellaro op een natuurlijke manier. Het werkt echt geweldig.'


Ideaal weer

Het heeft jaren geduurd voordat Bonthuis zijn eigen kudde weer eens in de sneeuw kon laten lopen voor een groepsbehandeling. 'Ik denk dat in 2018 de laatste keer is geweest. Vorige week kon het eigenlijk nog niet omdat de ondergrond te zacht was. Maar nu is het ideaal. De grond is hard en door de vorst is het fijne stuifsneeuw geworden die goed tussen de klauwen gaat zitten. Morgen gaat het alweer dooien, dus dit uurtje is perfect.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer