Melkcontrole Nijland zet in op stofwisseling verse koe

Melkcontrole Nijland kan nu uit individuele melkmonsters informatie halen over de stofwisseling van koeien die net hebben afgekalfd. Omdat de energiehuishouding van deze hoogproductieve dieren nauw steekt, worden de kengetallen Nefa en Denovo automatisch via de melkcontrole bepaald en aan de leden van Nijland ter beschikking gesteld.

Melkcontrole+Nijland+zet+in+op+stofwisseling+verse+koe
© Twan Wiermans

Daarmee kunnen de melkveehouders nu ook via de melkcontrole van Nijland beter sturen op de gezondheid van hun melkveestapel. Het bedrijf is hiermee de eerste en enige in Friesland die deze extra service kan bieden. VVB Veluwe-IJsselstreek biedt deze service al enkele jaren aan de leden.

De Nefa-waarde in de melk zegt iets over de concentratie vrije vetzuren in het bloed. Die wordt hoger wanneer koeien hun vetreserves aanspreken. Een hoge Nefa-waarde geeft daarom een energietekort aan. Een extreem hoge waarde kan zelfs duiden op slepende melkziekte.

De Denovo-waarde geeft een indicatie van hoe de koe het voer verteert. Een hogere waarde duidt op een betere vertering van het voer. Bij een lage waarde is er in de eerste dagen na afkalven een risico op lebmaagdraaiingen.


Dierenartsen geholpen

Dierenarts Dick Soede van It Griene Hert in Wommels: 'De extra informatie die Nijland nu kan bieden helpt ons als dierenartsen om veel beter in beeld te krijgen waar een veehouder bij kan sturen. Het helpt ons goed te adviseren en vooral problemen te voorkomen.'

Melkcontrole Nijland is de enige zelfstandige coöperatieve melkcontrolevereniging in Friesland en heeft ruim vierhonderd leden met samen ruim 50.000 melkkoeien in de controle.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer