Klaas+Binnendijk%3A+%27Zorgkoe+kan+nog+best+een+ronde+mee%27
Achtergrond
© Dirk Hol

Klaas Binnendijk: 'Zorgkoe kan nog best een ronde mee'

Laat je jouw koeien ouder worden, dan levert dit behoorlijk wat geld op. Een veehouder uit het project 'Geef me de Vijf' wist de afvoerleeftijd in 2,5 jaar tijd met negentien maanden te verhogen. Het spekte zijn portemonnee.

Klaas Binnendijk is veehouder in Hasselt en melkt 47 koeien. In 2018 realiseerde hij een afvoerleeftijd van 5,07 jaar. Zijn deelname aan het project 'Geef me de Vijf', begeleid door adviesbureau Valacon, prikkelde hem om koeien langer aan te houden. Hij ging preventiever werken. En bij elke zorgkoe dacht hij: 'Moet dit dier echt weg of kan ze nog een productieronde mee?'

Binnen 2,5 jaar steeg de afvoerleeftijd met negentien maanden naar 7,04 jaar. De Overijsselse veehouder verdiende per afgevoerde koe jaarlijks 196 euro meer dan toen hij met het project startte. Oudere koeien zijn productiever. Op circa 7,5 jaar zitten ze op hun top. Benut je die capaciteiten, dan resulteert dit in meer melkgeld.

Het rollend jaargemiddelde op het bedrijf van Binnendijk ligt op 12.000 kilo per koe, oftewel 1.000 kilo per maand. Nu de veehouder zijn koeien gemiddeld negentien maanden langer aanhoudt, met een afvoerleeftijd van 7,04 jaar, geeft elke afgevoerde koe globaal 19.000 kilo melk meer. Bij een melkprijs van 34 cent per liter heeft de koe in haar leven bijna 6.500 euro aan extra melkgeld opgeleverd.


Hoger levenssaldo

Oudere koeien zijn economisch efficiënter, hun levenssaldo is hoger dan dat van jonge stalgenoten. Daarmee wordt het geld bedoeld dat een koe netto opbrengt in haar leven. Je telt haar baten op (melkgeld en verkoop overbodige fok- en vleeskalveren) en haalt daar de kosten vanaf (opfok, voer, fokkerij en diergezondheid). Door de lagere vervanging worden de opfokkosten lager en kan het aandeel Belgisch witblauwen omhoog.

Bij Binnendijk lag het levenssaldo aanvankelijk op 3.564 euro per afgevoerde koe, bij een gemiddelde afvoerleeftijd van 5,07 jaar. Nu hij in 2,5 jaar de afvoerleeftijd heeft verhoogd naar 7,04 jaar, steeg het levenssaldo met 2.704 euro naar 5.293 euro per koe. Op zijn totale veestapel geeft dit jaarlijks 9.741 euro aan extra inkomsten.


Langer aanhouden van koeien spekt de portemonnee
Langer aanhouden van koeien spekt de portemonnee © Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer