Proef met terugwinnen fosfaat uit zuiveringsslib

Door fosfaat, een belangrijke grondstof voor kunstmest, terug te winnen uit het slib van zuiveringsinstallaties voor rioolwater is het Nederlandse fosfaatverbruik flink terug te dringen. Dat zeggen energie- en hergebruikbedrijf HVC en slibverwerker SNB.

Proef+met+terugwinnen+fosfaat+uit+zuiveringsslib
© vanhoekbouw.nl

De twee slibverwerkers houden de komende maanden een proef. Als die succesvol is, willen ze een nieuwe fosfaatfabriek gaan bouwen, de eerste in zijn soort in Nederland. Fosfaat komt via voedsel en de mens in het rioolwater terecht. Bij de zuivering van dat rioolwater worden de fosfaten al jaren opgevangen in slib. De slibverwerkingsinstallaties van HVC en SNB verbranden dat slib uit de zuiveringsinstallaties tot as, wat een afvalstof is.


Nu willen de bedrijven met verschillende zuren het nog aanwezige fosfaat in de as omzetten in fosforzuur. Dat kunnen ze weer verkopen aan makers van bijvoorbeeld kunstmest. Daarbij maken ze gebruik van een chemische techniek die is ontwikkeld door het Duitse Remondis Aqua. Dat bedrijf is een internationale specialist op het gebied van water en recycling.


Verduurzamingsslag

Fosfaat wordt nu nog gewonnen in fosfaatmijnen, voornamelijk buiten Europa. Maar as uit zuiveringsslib bevat bijna net zoveel fosfaat als de fosfaaterts uit de mijnen. Door het fosfaat uit de as opnieuw te gebruiken, is een flinke verduurzamingsslag te maken, stellen HVC en SNB.

Gedacht wordt aan een fosfaatfabriek die alle verbrandingsas van HVC en SNB, samen zo'n 60.000 ton per jaar, kan verwerken tot circa 12 miljoen kilo fosforzuur. Dat wil zeggen dat 30 procent van het fosfaat dat nu in Nederland verloren gaat via zuiveringsslib, straks wordt teruggewonnen voor hergebruik. Naast fosforzuur kan de fabriek ook nog gips en bepaalde ijzer- en aluminiumzouten produceren voor hergebruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer