Berekening+Fleckvieh%2Dfokwaarde+betrouwbaarder
Nieuws
© Eigen Foto

Berekening Fleckvieh-fokwaarde betrouwbaarder

De betrouwbaarheid van de fokwaarde van jonge Fleckvieh-stieren verbetert 12 procent voor melkproductie en 6 procent voor gezondheidseigenschappen. Dat kan door gebruik te maken van de gegevens over het genotype van 250.000 vrouwelijke Fleckvieh-koeien.

De genetische aanleg van deze 250.000 Fleckvieh-koeien is door grootschalig praktijkonderzoek in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië bekend geworden. Hierdoor is de fokwaardeschatting van de jonge Fleckvieh-stieren betrouwbaarder. Naast de betrouwbaarheid van de fokwaarde voor melkproductie en gezondheid kan ook de score voor met name de uier beter worden voorspeld.

Belangrijk is dat de gegevens over de genetische aanleg een continuproces is. Dagelijks worden er nieuwe productiegegevens toegevoegd. Bovendien worden elk jaar circa veertigduizend nieuwe dieren onderzocht op hun genetische aanleg.


Databank

Dat levert de relatief grootste databank op van alle melkveerassen. Tien jaar na de introductie van de genomische fokwaardeschatting, zet Fleckvieh daarmee de achterstand om in een flinke voorsprong, aldus Fleckvieh specialist Stef Beunk van Bayern Genetik.

De nieuwe methode van fokwaardeschatting wordt in de april-indexdraai doorgevoerd. Het grootste effect is de betere betrouwbaarheid van de fokwaardeschatting van de jonge stieren. Maar het geeft nog steeds geen absolute zekerheid. Risicospreiding blijft belangrijk.

Voor de fokstieren is de invloed gering. Dochtergeteste stieren geven nog steeds de hoogste zekerheid. Daarnaast neemt het aanbod van en de vraag naar hoornloze proefstieren sterk toe. In juli 2020 bestond maar liefst 70 procent van de Fleckvieh-proefstierinseminaties uit hoornloze stieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer