Fleckvieh en Brown Swiss in de schijnwerpers

Om de koeienrassen Fleckvieh en Brown Swiss wat meer in de schijnwerpers te zetten, konden boeren deze week kijken op het bedrijf van familie Janssen in Toldijk.

Op dit melkveebedrijf hebben ze gekozen voor een 3-weg kruising met Holstein, Fleckvieh en Brown Swiss. 'Daar heb ik voor gekozen, omdat we naar een duurzame veestapel wilden waar je goed mee vooruit kunt', vertelt melkveehouder Jeroen Janssen. 'We hebben veel rondgekeken bij bedrijven waar Fleckvieh en Brown Swiss worden gebruikt. Daarnaast hebben we veel onderzoeken gelezen en uiteindelijk de keuze gemaakt om deze rotatiekruising toe te passen.'

Stef Beunk van spermaleverancier Bayern Genetics benoemd de positieve punten van elk ras. 'Holstein is de basis, ongeëvenaard in melk. Daarnaast de Fleckvieh die kracht, uiergezondheid en vruchtbaarheid toevoegt en Brown Swiss voor het beenwerk en de gehaltes.'

Staartlichten

Tijdens de open dag werd ook een kalf geboren. 'Ik hoopte al dat dit zou gebeuren', vertelt Beunk. 'Er liep al een Fleckvieh met de staart te lichten. En zo kunnen de mensen zien hoe makkelijk de kalveren worden geboren.'

Deze kruising tussen de drie rassen komt niet heel veel voor. 'Een boer is een beetje behoudend', geeft Beunk aan. 'Daarom ben ik zo blij dat er hier veel mensen zijn en dat ze allemaal kunnen zien dat je hier een prachtig resultaat mee kan bereiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer