Sonja 39 Fleckviehkoe van het jaar

Sonja 39 is gekozen tot Fleckviehkoe van het jaar 2017. De negende kalfs BFG Enrico dochter (MV Jerom) is eigendom van VOF Walvoort-Roozegaarde uit Zelhem.

De finale van deze koeverkiezing vond woensdag plaats tijdens de Fleckviehdag bij familie Paul in het Drentse Wezup. Het Fleckviehstamboek organiseert de jaarlijkse 'Fleckviehkoe van 't jaar' verkiezing. Net als vorig jaar werden uit de vele aanmeldingen zestien genomineerden gekozen.

Deze koeien zijn allemaal op het bedrijf bezocht door de selectiecommissie. Uit deze genomineerden zijn drie finalisten gekozen. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het exterieur en Fleckviehtype, maar werd er ook geselecteerd op vruchtbaarheid, goede uiergezondheid en goede productie.

Technische resultaten

Van deze drie koeien is een foto en video gemaakt. Die werden samen met de technische resultaten op internet geplaatst, waar het publiek op zijn of haar favoriet kon stemmen. Dit jaar werd de einduitslag medebepaald door de vakjury, André Nieuwenhuis en de Baden-Württembergse Janine Tobien.

Het publiek koos Sonja 39 als beste Fleckviehkoe van het jaar, de vakjury had deze koe op de tweede plek gezet. Het is een massale karaktervolle koe, die uitblinkt met hoge gehalten en zeer goede vruchtbaarheid, zo blijkt wel uit de gemiddelde tussenkalftijd van 359 dagen.

Goede gehalten

De tweede plaats was voor de derde kalfs koe Katrien 3342 van Maatschap Slijkhuis uit Neede. Een koe die een uitstekende productie met goede gehalten combineert met een zeer goede vruchtbaarheid en uiergezondheid. De vakjury vond Katrien de beste Fleckviehkoe.

De derde plaats was voor de tweede kalfs koe Sonja 30 van maatschap Esselink-Scholten uit Lochem, een veelbelovende jonge koe die alle goede kwaliteiten van het Fleckviehras combineert.

Zelfredzame koe

'Ons fokdoel is om zelfredzame koeien te fokken', geeft eigenaar André Walvoort van Sonja 39 aan. 'We zetten ook in op zuiver Fleckvieh, want we zijn er erg tevreden over. Lage gezondheidskosten, hoge omzet en aanwas, mooie gehalten, duurzame goed renderende koeien.'

De koe kalft volgens de boer probleemloos af en is snel drachtig, zo haalt ze een tussenkalftijd van 359 dagen. 'Ze oogt ook zeer jeugdig, soms geloven ze niet dat ze al negende kalfs koe is', glimlacht hij.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer