Derk+Boswijk+nieuwe+landbouwwoordvoerder+CDA
Nieuws
© Dirk Hol

Derk Boswijk nieuwe landbouwwoordvoerder CDA

Derk Boswijk is de nieuwe landbouwwoordvoerder van het CDA. Het nieuwe Kamerlid uit het Utrechtse Kockengen is daarmee de opvolger van Jaco Geurts. Die ging namens de christendemocraten jarenlang over landbouw in de Tweede Kamer.

De 31-jarige Boswijk zal zich ook met het stikstofdossier gaan bezighouden. Naast landbouw heeft hij de portefeuilles defensie en water. Hij heeft politieke ervaring opgedaan als CDA-Statenlid en -fractievoorzitter in de provincie Utrecht. Daar had hij de portefeuilles bestuur, energietransitie & financiën. Hij was direct betrokken bij de onderhandelingen over het Utrechtse coalitieakkoord.De in Woerden geboren Boswijk heeft de mbo-opleiding Bouwkunde-makelaardij gevolgd en had een eigen bouwkundig tekenbureau. Later heeft hij de hbo-avondopleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond. Aansluitend volgde hij de pre-master Public Administration aan de Universiteit Leiden. Hij heeft de master Urban and Area Development afgerond. Boswijk is getrouwd en vader van twee dochters.


Reserveofficier

Na tien jaar gewerkt te hebben als zelfstandig bouwkundig ingenieur ging hij werken bij een vastgoedbelegger. Boswijk is actief als reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht. Ook schreef hij een aantal boeken. Zijn eerste boek, 'Zoon van een Emigrant', is vertaald en uitgegeven als 'Son of an Immigrant' in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Zijn roman 'Waarom ik vertrok' is een biografie over de Amerikaanse president Theodore Roosevelt met de titel 'Theodore Roosevelt. De Progressieve Populist'.

Als vrijwilliger zette het nieuwe Kamerlid zich onder meer in voor het comité 4 en 5 mei en de opiniewebsite Christendemocraat.nl. Boswijk gaf eerder aan meer aandacht te willen voor het mbo-onderwijs in de Tweede Kamer. Hij heeft zelf het mbo gevolgd en ziet dat de Tweede Kamer voor zeker 90 procent uit theoretisch geschoolde volksvertegenwoordigers bestaat.


Jaco Geurts

Oud-landbouwwoordvoerder en voormalig varkenshouder Jaco Geurts uit het Gelderse Voorthuizen gaat zich in de Kamer nu bezighouden met infrastructuur. In de campagne richting de verkiezingen kwamen namens het CDA de landbouwkandidaten en melkveehouders Eline Vedder en Cees de Jong veel in beeld. Deze twee kandidaten zijn echter niet verkozen. Het CDA verloor vier zetels en heeft er in de nieuwe Kamer vijftien over.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer