Grote+aspergetelers+kopen+aspergerobot+van+Cerescon
Nieuws
© Cerescon

Grote aspergetelers kopen aspergerobot van Cerescon

De aspergetelers Teboza en Martens Asperges hebben vrijdag een koopovereenkomst getekend voor de aanschaf van de selectieve aspergeoogstrobot Sparter van Cerescon. Hiermee is de start van de robotisering in de arbeidsintensieve aspergeteelt gemaakt.

'Het is geweldig dat zowel Teboza als Martens, beide behorend tot de grootste aspergetelers van Nederland, als eerste de kans hebben gegrepen om in de aspergesector voorop te lopen met deze innovatie. Het maakt ons trots om de stap van handoogst naar gerobotiseerde selectieve oogst mogelijk te kunnen maken door de komst van Sparter', zegt Thérèse van Vinken van Cerescon.

In totaal zullen er in aspergeseizoen 2021 zes Sparters in Nederland en Duitsland het veld op gaan. In de jaren daarna wil Cerescon de productie geleidelijk opschalen om zo in vijf jaar tijd 150 machines per jaar commercieel te produceren. Voor de productie zijn samenwerkingen aangegaan met grote partijen uit de Brainport-maakindustrie. Ook voor de service gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in zee.


Coronacrisis

De behoefte aan automatisering is door de coronacrisis alleen nog maar vergroot. Het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken, bleek voor veel aspergetelers afgelopen seizoen een nog grotere uitdaging dan voorheen.


Ron Martens van Martens Asperges: 'Het is een bedrijfseconomische beslissing: we maken ons klaar voor de toekomst nu handoogsters steeds moeilijker te krijgen zijn. Bovendien kan de kwaliteit omhoog, dus voor ons is dit dubbel interessant.'

Rik Kursten en Will Teeuwen van Teboza: 'Als UserGroup-lid zijn wij al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sparter. Wij zien robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer