Opnieuw aanhoudingen om mestfraude

Drie medewerkers van een Twents bedrijf dat meststoffen vervoert, verhandelt en verwerkt, zijn aangehouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verdenkt ze van fraude.

Opnieuw+aanhoudingen+om+mestfraude
© Twan Wiermans

Het drietal wordt verdacht van fraude door het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters. De NVWA denkt dat tientallen boeren van de diensten van de verdachten gebruik hebben gemaakt.


Bij een ander bedrijf in de omgeving van Zwolle, werden vorige week ook al mensen gearresteerd vanwege mestfraude. Volgens Omroep Gelderland ging het toen om het mesttransportbedrijf Jan Bakker. Beide zaken hebben geen verband met elkaar, meldt een NVWA-woordvoerder.

Doorzoekingen

In het onderzoek naar het Twentse bedrijf, in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, verrichtte de NVWA eerder al doorzoekingen en hield chauffeurs aan.

Bij een van deze doorzoekingen is een ruimte gevonden waar vermoedelijk mestmonsters werden gemanipuleerd en waar de oorspronkelijke monsterzakken opnieuw werden verzegeld met een verzegelingsmachine.

Veel geld

De NVWA neemt de vermeende fraude hoog op. 'Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te verdienen. Om controle te houden op het mestoverschot en om het risico op verspreiding van dierziekten zo klein mogelijk te houden, hebben boeren administratieve verplichtingen. Het is ernstig wanneer er met de administratie wordt gesjoemeld, want hierdoor wordt het beleid van de overheid ondermijnd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer