Britten+stellen+nieuwe+douaneregels+rond+brexit+uit
Nieuws
© Dirk Hol

Britten stellen nieuwe douaneregels rond brexit uit

De Britse overheid stelt nieuwe douaneregels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie (EU) met een half jaar uit. Per april en juli zouden er onder meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen voor onder meer planten, plantaardige producten, vee en vleesproducten en zou extra papierwerk nodig zijn.

Volgens de Britse minister van brexitzaken, Michael Gove, leidt de coronapandemie tot een langere verstoring en is de impact van de crisis 'dieper dan voorzien'. Daarnaast hadden bedrijven gevraagd om meer voorbereidingstijd.


Het gaat om uitstel van de inspecties die de Britse douane zou uitvoeren op de import van voedselproducten uit de EU. Deze inspecties worden pas uitgevoerd vanaf 1 januari 2022, in plaats van de eerder voorgestelde 1 juli 2021. Ook is er pas vanaf 1 oktober, in plaats van 1 april, aanvullend papierwerk nodig voor de import van dierlijke producten.


Hoog risico

Per 1 januari worden planten met een hoog risico bij de grensposten geïnspecteerd, niet op de plek van bestemming zoals nu het geval is, aldus Gove. Pas vanaf maart 2022 wordt er ook fysiek gecontroleerd op levende dieren en planten met een laag risico. David Frost, de voormalig brexitonderhandelaar en nu regeringsvertegenwoordiger van het internationale beleid, zei in een verklaring dat hij hoopt dat het uitstel bedrijven helpt 'om weer aan te sterken na een moeilijk economisch jaar'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer