EU+en+VS+nu+ook+eens+over+brexitscheiding
Nieuws
© Dirk Hol

EU en VS nu ook eens over brexitscheiding

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Straten (VS) hebben overeenstemming bereikt over de herverdeling van de Europese contingenten voor landbouwproducten bij de Wereldhandelsorganisatie. Na het vertrek van Groot-Brittannië uit het EU-handelsblok, moesten er nieuwe afspraken over worden gemaakt.

Tariefcontigenten zijn afgesproken hoeveelheden van een product waarvoor geen of minder invoerheffing voor hoeft te worden betaald. De herverdeling van EU-budgetten, percentages en hoeveelheden voor handel en export is grotendeels gebaseerd op de handelsstromen van voorgaande jaren.

Er zijn afspraken gemaakt over het volume voor de 27 EU-landen, het overige deel gaat naar het Verenigd Koninkrijk. De overeenkomst omvat tientallen tariefcontingenten ter waarde van miljarden euro's, waaronder rundvlees, gevogelte, rijst, zuivelproducten, groenten en fruit en wijn.

De EU voert soortgelijke onderhandelingen over herziening en toewijzing van tariefcontingenten met 21 andere partnerlanden. De onderhandelingen met onder meer Argentinië, Australië, Noorwegen, Pakistan, Thailand en Indonesië zijn al afgerond.


Invoerboetes

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski is tevreden met het onderhandelingsresultaat dat met de VS is bereikt. Eerder deze week bereikten de EU en de VS ook al een akkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie over het opschorten van hun wederzijdse invoerboetes door de vliegtuigsubidies.

Zodra de overeenkomst tussen de EU en de VS door de Europese Commissie is aangenomen, zal deze ter bekrachtiging worden doorgestuurd naar de ninisterraad en het Europees Parlement. Zo kan deze zo snel mogelijk in werking treden.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer