Grote+zorgen+over+komst+zwervende+wolven+naar+Friesland
Nieuws
© Unsplash

Grote zorgen over komst zwervende wolven naar Friesland

Schapenhouders Gijsbert Six en Saskia Duives-Cahuzak zien het somber in voor schapen en ander vee als er zwervende wolven naar Friesland komen.

'In Friesland is de situatie het meest gepolariseerd. Bovendien zijn er in vergelijking met andere provincies veel schapen. Perspectief mist nu. Dat wordt een zware kluif voor de projectgroep wolf', voorspelt Six. Ook voorzitter Duives-Cahuzak van de LTO-vakgroep Schapenhouderij is somber. 'De wolf jaagt het vee de stal in. Dat zien we in Duitsland.'

De twee voerden woensdag het woord tijdens de expertmeeting over de wolf voor Friese Statenleden. Er wacht Friese schapenhouders een koude sanering met de komst van de wolf, vreest Six. 'Het is een bestuurlijke keuze om voor een warme sanering te gaan, met uitkoop van schapenbedrijven in het meest extreme geval.'


Schapenhouder Six houdt zich ook bezig met het wolvendossier in Drenthe. Hij waarschuwde dat provincie Fryslân niet de fout moet maken die provincie Drenthe maakte. 'Daar richtten ze zich eerst alleen op de gevestigde wolf, terwijl het juist om zwervers gaat die schade veroorzaken.'


Gelderland

Duives-Cahuzak stelt dat provincie Gelderland uitermate genereus is in het wolvenbeleid. 'Dat hoopten we voor alle provincies. Maar iedere provincie maakt een eigen wolvenplan en daar zijn wij best verdrietig over', zegt de voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer