Kwekers snijanthurium op zoek naar waardering

Vereniging van snijanthuriumkwekers XAnthu heeft in afgeslankte vorm een nieuwe start gemaakt. Door alle anthuriums onder dezelfde naam op de markt te brengen, kunnen de zes aangesloten kwekers flexibeler inspelen op de vraag en werken ze samen aan kwaliteitsverbetering en digitalisering. Het doel is meer waardering en een hogere prijs.

Kwekers+snijanthurium+op+zoek+naar+waardering
© DIRK HOL

De coöperatie van snijanthuriumkwekers heeft begin dit jaar een nieuwe start gemaakt. XAnthu is opgericht in 2018 en bestond oorspronkelijk uit vrijwel alle snijanthuriumkwekers in Nederland. De kwekers wilden hun marktpositie verbeteren door de krachten te bundelen.

Afgelopen jaar zijn vijf snijanthuriumkwekers afgehaakt. Zij stapten uit de vereniging omdat ze hun verkoop zelf weer ter hand wilden nemen. Het afgeslankte XAnthu heeft zes leden. Als coöperatie kunnen zij meer grote aantallen en noviteiten op de markt brengen dan als individuele bedrijven.

Leo Kuyvenhoven is sinds 1 januari verkoopmanager van de coöperatie. 'Ik heb zelf 23 jaar snijanthuriums geteeld en ben voor deze functie gevraagd', zegt hij. 'We zijn samen lekker in de weer, niet alleen met de verkoop, maar ook met commerciële activiteiten en de communicatie.'

We hebben samen de kwaliteit naar een nog hoger niveau gebracht

Leo Kuyvenhoven, verkoopmanager van XAnthu

Prijsverbetering doorvoeren

De XAnthu-manager legt uit dat de vereniging bij de activiteiten ondersteuning krijgt van tuinbouwadviesbureau Florpartners. Daarbij is het doel om de waardering van de consument voor de snijanthurium te vergroten, een groot aanbod van diverse rassen zo goed en zo snel mogelijk bij de klant te krijgen en een prijsverbetering door te voeren.

De kwekers hebben in 2020 volgens Kuyvenhoven 10 tot 20 procent minder stelen verkocht, vanwege de coronacrisis. De tropische, exotische bloem is vaak bestemd voor het hogere segment en veel bruiloften en partijen zijn uitgesteld. De middenprijs voor een steel lag daarnaast ook nog eens 4 cent lager dan in 2019. XAnthu streeft ernaar de prijs weer omhoog te brengen naar een acceptabel niveau.Kuyvenhoven verwacht dat het aanbod inmiddels beter in balans is met de vraag, nu het totale areaal aan snijanthuriumkwekerijen landelijk is teruggelopen naar rond de 30 hectare. Hij schat de kans hoog in dat de snijanthurium nu de waardering krijgt die de plant zo hard nodig heeft. XAnthu biedt veel rassen en vormen die beter tegen kou kunnen dan voorheen en daarom goed in boeketten passen.


Kwaliteitsnormen

De kwekers van XAnthu hebben nieuwe kwaliteitsnormen vastgesteld en werken met een eigen kwaliteitsprogramma. Dat houdt onder andere in dat de leden eens in de twee weken gezamenlijk de handel voor de klok nalopen en elkaar wijzen op verbetermogelijkheden.

In de ogen van Kuyvenhoven verloopt dit prima. 'Het geeft de kwekers een goed gevoel, omdat ze alles open en eerlijk met elkaar kunnen bespreken. We hebben in korte tijd de kwaliteit van alle kwekers naar een nog hoger niveau gebracht.'

Verder wil XAnthu inspelen op de digitaliseringsslag die volgens de leden nodig is om in de toekomst een speler op de markt te blijven. Zo is bijvoorbeeld het softwarepakket Florinet gekoppeld aan Floriday, het systeem van Royal FloraHolland. Dat is ook mogelijk voor een eigen XAnthu-webshop en andere handelssystemen. Kuyvenhoven verduidelijkt dat dit belangrijk is voor het beheer van het aanbod en de prijzen, evenals voor de gewenste sortering en levertijd.


Een andere verandering is dat de vereniging sinds kort een externe box heeft op de veiling in Aalsmeer, waarmee zij gebruik kan maken van de diensten van het International Flower Network. Daarmee spelen de kwekers in op de door corona toegenomen daghandel, waarbij afnemers hun bestellingen dezelfde dag nog geleverd willen hebben. Voor kwekers uit Noord-Brabant en Limburg was dat tot voor kort niet mogelijk.

Eugène Peelen is samen met zijn vrouw Anja eigenaar van Peelen Anthuriums, een kwekerij van bijna 2 hectare in het Limburgse Meerlo. Hij heeft nog geen gebruik gemaakt van de externe box, maar ziet daar wel de voordelen van in. Hij vindt het belangrijk om mee te gaan met de veranderingen op de veiling, zoals de digitalisering.

'De snijanthurium wordt een steeds kleinere teelt in Nederland', stelt Peelen. 'Als XAnthu zijn we met een groter assortiment duidelijker zichtbaar voor de handel. En samen kunnen we de kwaliteit verbeteren.'


Gebruik van externe box

Eigenaar Marcel Stolk van Tuinbouwbedrijf M. Stolk in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland is de eerste kweker die gebruik heeft gemaakt van de externe box. 'Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en uit te zoeken of een systeem werkt', legt hij uit. Stolk is lid van XAnthu, omdat hij de toekomst van zijn 1,5 hectare metende bedrijf veilig wil stellen.

Volgens Stolk is de snijanthurium de laatste jaren onderbelicht gebleven en zou het hem in zijn eentje niet lukken dat te veranderen. Hij heeft er vertrouwen in dat XAnthu in de huidige vorm, met gelijkgestemden, veel voor elkaar kan krijgen.


XAnthu goed voor 40 procent van het Nederlandse aanbod

Naast Peelen Anthuriums en Tuinbouwbedrijf M. Stolk zijn de volgende kwekerijen bij XAnthu aangesloten: de Zuid-Hollandse Fiore in Berkel en Rodenrijs en Van Leeuwen en Zonen in De Lier, de Gelderse Maatschap Hubers-Vermasen in Gendt en de Noord-Brabantse Maatschap J.A.P Wijnen in Asten. Al hun snijanthuriums komen onder de naam XAnthu op de markt. Stichting Promotie Anthurium verzorgt de promotie van snij- en potanthuriums voor zowel kwekers als veredelaars via anthuriuminfo.com. In totaal hebben de kwekers die deel uitmaken van XAnthu een areaal van ongeveer 12 hectare en produceren ze jaarlijks rond de 8 miljoen stelen. Het gaat om zo'n 40 procent van het totale aanbod in Nederland dat is bestemd voor landen in heel Europa, inclusief Rusland. Gezamenlijk hebben de XAnthu-kwekers bijna zestig rassen in het assortiment. De planten kunnen zij leveren in meerdere maten, verpakkingen en fusten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer