Karma+Plants+op+weg+naar+emissievrij
Reportage
© VidiPhoto

Karma Plants op weg naar emissievrij

Haar naam heeft anthuriumkwekerij Karma Plants in Bemmel te danken aan een familiegebeurtenis. Ook aan de nieuwe verpakking is te zien dat het bedrijf duurzaam werkt. In 2020 wil het emissievrij en klimaatneutraal telen.

De anthuriumkwekerij Karma Plants is in 2000 in Etten-Leur opgericht door Bert en Carla Langelaan. Toen hun zoons Maurice en Glenn in 2006 ook in het bedrijf wilden komen, gingen ze op zoek naar een andere locatie. De bestaande was te klein en had geen uitbreidingsmogelijkheden. Zo kwamen ze in Bemmel terecht, waar ze in 2007 een nieuw tuinbouwbedrijf realiseerden.

'We konden hier volop uitbreiden en hadden de kans om samen met ontwikkelingsgebied Nextgarden onze plannen op het gebied van duurzaamheid vorm te geven', zegt dochter Lydia Langelaan. Ze is sinds een jaar verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. 'Samen met andere kwekers hebben we in het gebied geïnvesteerd. We zetten in op emissievrije en klimaatneutrale teelt in 2020.'

Diepere betekenis

Het ontstaan van de naam Karma Plants heeft voor de familie een diepere betekenis. 'Op 14 juli 2000 werden de eerste anthuriumstekken op de kwekerij in Etten-Leur gelost. Op diezelfde dag overleed een zusje van mijn moeder op 36-jarige leeftijd. Zij was de liefste persoon die we kenden', vertelt Langelaan.

We willen de anthuriumtaart, waar ieder zijn stukje van neemt, zo groot mogelijk maken

Lydia Langelaan, marketing en communicatie bij Karma Plants

'Een paar weken later viel een boek open dat mijn moeder geleend had van haar zusje. Het eerste woord dat ze zag was 'karma'. 'Dank je lief zusje, hier was ik naar op zoek', was haar reactie. We noemden het nieuwe bedrijf Karma Plants. Karma staat voor de wet van oorzaak en gevolg; wat je zaait, zul je oogsten.'

De door Lydia Langelaan ontworpen kartonnen gift bag.
De door Lydia Langelaan ontworpen kartonnen gift bag. © VidiPhoto

Inmiddels is de anthuriumkwekerij met 6,5 hectare eigen productie een van de grootste in Europa. 24 vaste werknemers vormen de basis van het succes, net als de twee locaties vlak bij elkaar, die beide in hoge mate zijn geautomatiseerd. Maurice Langelaan houdt zich vooral bezig met de verkoop, Bert Langelaan is verantwoordelijk voor de teelt, Carla Langelaan voor de administratie, en Glenn Langelaan, de jongste broer, zorgt voor de logistiek en techniek binnen het bedrijf.

Breed assortiment

Het plantmateriaal van de kwekerij komt van twee veredelingsbedrijven. Het brede assortiment bestaat uit veertien verschillende kleuren anthuriums in potmaten van 9 tot 27 centimeter, waarvan potten van 12 centimeter de hoofdmoot vormen. Bij deze potten duurt het ongeveer 34 weken voordat ze verkoopbaar zijn. Karma Plants levert daarbij ook sierpotten van keramiek of glas.

Jaarrond produceert de kwekerij meer dan twee miljoen anthuriums. De komende twee jaar willen de eigenaren dat uitbouwen tot drie miljoen planten per jaar. Een van de nieuwere producten is de Karma Joli Duo, een plant met twee verschillende kleuren.

'Een jaar of tien geleden ontstond de lichtroze Karma Joli Peach als een mutant van de roze Karma Joli', legt Langelaan uit. 'Het unieke is dat de twee soorten die we in één pot opkweken hetzelfde DNA hebben, waardoor de bladeren en bloemen dezelfde vorm hebben.'

'Hipper, trendyer en bekender maken'

Karma Plants is aangesloten bij Stichting Promotie Anthurium, waarin anthuriumkwekers en veredelaars samenwerken. 'We willen de anthurium hipper, trendyer en bij de consument bekender maken en zo meer vraag creëren', zegt Langelaan.

'We zien elkaar niet zozeer als concurrenten, maar proberen de anthuriumtaart, waar ieder zijn stukje van neemt, zo groot mogelijk te maken. We werken allemaal samen in verschillende initiatieven vanuit de stichting, onder andere voor de Hartstichting.'

De productielocaties zijn in hoge mate geautomatiseerd.
De productielocaties zijn in hoge mate geautomatiseerd. © VidiPhoto

Voorloper op gebied van duurzaamheid

In de anthuriumteelt is Karma Plants qua productie en bedrijfsvoering voorloper op het gebied van duurzaamheid. 'We zijn er enorm trots op dat we vorig jaar het MPS-Gap-certificaat behaald hebben', vertelt Langelaan. 'We kunnen door de hele keten aantonen waar onze grondstoffen vandaan komen en gebruiken biologische gewasbeschermingsmiddelen. Voor onze verpakkingen van FSC-gecertificeerd papier en karton was op de Trade Fair veel belangstelling.'

Die verpakkingen bestaan uit de door Langelaan ontworpen 'Eco sleeve', gemaakt van verantwoord kraftpapier, en de 'Eco gift bag' en 'Eco transportdoos' van verantwoord karton. 'De vorm biedt de planten net zoveel bescherming als andere materialen. Op de verpakking verwijzen we ook naar onze website endlessflowering.com, waarop consumenten meer informatie over onze langbloeiende anthuriums kunnen vinden', aldus Langelaan.

'Met de plasticvrije verpakkingen willen we weer een stap zetten naar een duurzame toekomst. Onze kweekpotten zijn nu nog van plastic, omdat recyclebaar plastic te snel vergaat. Maar als we een alternatief vinden, maken we daar zeker gebruik van.'

Duurzaam gietwatersysteem
Tuinbouwontwikkelingsgebied Nextgarden meet 735 hectare en ligt in de gemeente Lingewaard. Het heeft het meest duurzame gietwatersysteem ter wereld, met daarop het grootste drijvende zonnepanelenpark van Europa. Door de zonnepanelen vermindert de algengroei in het water en door het water warmen de panelen minder op, wat een hoger rendement oplevert. De zonnepanelen voorzien de aangesloten tuinders van elektriciteit. Het watersysteem zorgt voor duurzaam gietwater, een combinatie van opgevangen regenwater en water uit zuiveringsinstallaties. 'Karma Plants is een gewaardeerd bedrijf dat meedenkt in projecten rond duurzame energie, innovatie en afzet', zegt projectleider Paul Hospers. 'NEXTgarden blijft voortdurend vernieuwen, bijvoorbeeld door vervanging van gasgestookte naar op snoeihout draaiende warmtekrachtkoppelingen. Ook doen we onderzoek naar de opslag van zomerwarmte in de grond voor gebruik in de winter, omzetting van elektriciteit in warmte, warmte uit zonnecollectoren en aardwarmte.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer