Goede+kwaliteit+potanthurium+bij+fossielvrije+teelt
Nieuws
© Vidiphoto

Goede kwaliteit potanthurium bij fossielvrije teelt

In de demokassen fossielvrije teelt bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier gewassen geteeld zonder CO2-emissie. Een van de gewassen is potanthurium.

Al drie teelten zijn doorlopen met de rassen Amalia Elegance, Joli, Red Winner, Red Succes, Royal Champion, Oklahoma van de veredelaars Dümmen Orange en Anthura. Zij zijn erg tevreden over de kwaliteit, meldt Glastuinbouw Nederland.

De eerste en derde teelt hebben onbelicht plaatsgevonden tussen april en september in 2019 en 2020. De tweede teelt is uitgevoerd in de winter 2019-2020, met 200 micromol ledbelichting. In de afronding van de tweede zomerteelt en op weg naar de tweede winterteelt is het nuttig om de balans op te maken.


Gewasgezondheid

Het doel om de gewasgezondheid volledig biologisch te handhaven, is in de tweede zomerteelt opnieuw onmogelijk gebleken. Ondanks zorgvuldige ingangscontrole van de planten – geen adulten of larven van trips gevonden –, deed zich kort na de start een ware explosie van anthuriumtrips voor tot twintig larven per blad.

Ook een andere, invasieve trips soort (pepertrips), is op het gewas gevonden. Onduidelijk is of er eieren op de planten zaten bij de levering of op welke andere manier ze in het gewas terechtkwamen. Noodgedwongen is gekozen voor de chemische aanpak. Dit maakte de luisbestrijding moeizaam.

In kooien zijn tevens proeven gedaan met verschillende insecten als alternatief voedsel voor kleine spinnen. De spinnetjes hebben potentie om ingezet te worden voor het bestrijden van plaaginsecten. Uit deze oriënterende proeven blijkt dat Sciara geen geschikt voedsel is voor de spinnen. Gevoerd met fruitvliegen en voermijten bouwden ze populatie op en leverden een nuttige bijdrage aan de luisbestrijding, maar volledig opruimen konden ze niet.


Enorme versnelling

Het telen onder hoge intensiteit ledbelichting met een daglichtsom van 10 mol per dag (evenveel als in de zomer), resulteerde vorige winter in een enorme versnelling van de teelt en veel bloemen per plant. Maar de plantvorm werd ontsierd door een sterke strekking van de bloemstelen, die hoog boven het blad kwamen te staan. Voor komende winter is de teeltstrategie daarom aangepast.

Dit project is gefinancierd door Kas als Energiebron, het actie- en innovatieprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer