Potanthuriumkweker: 'Biostimulant laat plant het werk doen'

Potanthuriumkwekerij Stolk Brothers heeft de bestrijding van trips en luis grotendeels onder controle dankzij biologische gewasbescherming. 'Daarnaast gebruiken we biostimulanten om de plant het werk te laten doen.'

Potanthuriumkweker%3A+%27Biostimulant+laat+plant+het+werk+doen%27
© Frank de Roo

In Bergschenhoek kweken Pieter en David Stolk een breed assortiment potanthuriums met veel aandacht voor de milieuvriendelijke teelt. De broers zijn de vierde generatie in het Zuid-Hollandse bedrijf waar hun overgrootvader begon met het kweken van komkommers onder plat glas.

'Ik heb in Leiden geschiedenis gestudeerd', zegt de 35-jarige Pieter Stolk. 'Maar uiteindelijk heb ik toch hier mijn plek gevonden. David zorgt nu voor de verkoop en ik voor de productie.' De kweker legt uit dat hij en zijn broer in 2012 in de zaak zijn gekomen, waar zij de dagelijkse leiding hebben. Hun vader Kees heeft meer en meer de rol van adviseur op zich genomen.

In de jaren tachtig is de kwekerij overgestapt van de teelt van tomaten en sla naar kamerplanten, zoals ficussen en crotons. In de jaren negentig kwam de specialisatie in potanthuriums. In de loop der jaren vervingen de kwekers de traditionele, oranje anthurium door compactere soorten met veel bloemen en een diversiteit aan kleuren en vormen.

Ik vind het belangrijker om te doen wat we zeggen dan om een papiertje te behalen

Pieter Stolk, potanthuriumkweker in Bergschenhoek

Goede relatie met Anthura

Het plantmateriaal neemt Stolk Brothers al jaren af bij veredelaar en vermeerderaar Anthura in Bleiswijk. 'We hebben een goede relatie met Anthura en hebben verschillende rassen die wij exclusief produceren, zoals de Champion-serie', zegt Stolk. 'Door de productie op die manier te beperken, blijven de marktprijzen hoger en kunnen we de levensduur van een ras verlengen.'


Verpakken van anthuriums is grotendeels handwerk.
Verpakken van anthuriums is grotendeels handwerk. © Frank de Roo

Het bedrijf was meer dan 25 jaar geleden een van de eerste potplantenkwekerijen die met biologische gewasbescherming ging werken. De aanleiding daarvoor was het eczeem dat Kees Stolk had ontwikkeld en dat was terug te voeren op de bespuitingen.

Stolk Brothers is daarom gaan zoeken naar alternatieven en de huidige eigenaren streven ernaar dit nog verder uit te diepen. Ze gebruiken sinds 2012 geen neonicotinoïden en scouten wekelijks intensief op plaaginsecten, onder andere met vangplaten.


Trips en luis

Bij de teelt van anthurium hebben de broers te maken met twee hoofdplagen: trips en luis. 'In samenwerking met Koppert Biological Systems hebben we de afgelopen jaren vooral ingezet op de bestrijding van verschillende soorten trips. Die hebben we nu goed onder controle met roofmijten, sluipwespen, gaasvliegen en aaltjes', zegt Stolk.De ondernemer legt uit dat dit vooral geldt voor de Californische trips, die het meeste voorkomt. Voor de zeldzamere Echinothrips is het lastiger om een biologische vijand te vinden.

Voor het tegengaan van luis is de kwekerij al vergevorderd met biologische gewasbescherming. 'We stellen samen met Koppert ieder jaar nieuwe, scherpe doelen en kunnen op die manier van elkaar leren', aldus Stolk.


Stikstofniveaus monitoren

Om ziektes en plagen tegen te gaan, speelt plantgezondheid volgens de kweker ook een belangrijke rol. 'Voor luizen zijn planten interessanter als ze veel stikstof bevatten. Daarom doen we nu bladsapanalyses om de stikstofniveaus te kunnen monitoren. En we gebruiken biostimulanten om de plant het werk te laten doen.'

Het gebruik van biologische meststoffen leidt tot zeer fijne haarwortels, die zorgen voor een goed transport van de voeding naar de bladeren en bloemen, stelt Stolk. Hij vindt de complexiteit die bij het kweken van anthuriums komt kijken interessant en geeft daarover graag uitleg aan de medewerkers.

Voor de energievoorziening maakt Stolk Brothers gebruik van restwarmte van elektriciteitscentrale RoCa en heeft de kwekerij sinds 2016 zonnepanelen. Daardoor wordt de ketel zelden gebruikt. Sinds 2016 is het bedrijf een 'nullozer'. Dat wil zeggen dat het betonvloeren heeft, het water zelf ontsmet en alles hergebruikt, eventueel aangevuld met regenwater.


PlanetProof-certificering

De kweekpotten zijn van gerecycled kunststof zonder carbon black. Stolk Brothers heeft van MPS de keurmerken A+, GAP, SQ en Quality. 'Ik denk wel eens over PlanetProof-certificering, maar ik vind het belangrijker om te doen wat we zeggen en daar transparant over te zijn dan om een papiertje te behalen', zegt Stolk. 'En onze werkwijze veranderen we daardoor niet.'


Paarse Zizou is de nieuwste soort in het assortiment.
Paarse Zizou is de nieuwste soort in het assortiment. © Frank de Roo

De kwekerij wil zich onderscheiden met kwaliteit en duurzaamheid en richt zich vooral op het hogere marktsegment. Sinds vorig jaar heeft Stolk Brothers anthuriums op water in glazen potten, waarbij de wortels van de planten zichtbaar zijn.

'Links en rechts hadden we daar al voorbeelden van gezien', zegt de kweker. 'Omdat we het leuk vinden dingen uit te proberen, zijn we daarmee gaan testen. Ze groeien goed en de verkoop verloopt prima. Soms kun je met zo'n nieuw product een behoefte in de markt creëren.'


Elf kleuren anthuriums in zes potmaten

Stolk Brothers levert elf kleuren anthuriums in potten van 7, 9, 12, 14, 17 en 21 centimeter. Daaronder vallen zes Champion-soorten, de Coral, Pink, White, Cherry, Red en Orange. Nieuw in het assortiment zijn de paarse Zizou en de Table Anthurium. De kwekerij biedt toegevoegde waarde in de vorm van sierpotten, flessen en vazen van onder andere keramiek en glas. Stolk Brothers levert ook verpakkingen en heeft een retailconcept ontwikkeld dat bestaat uit een tafel met een kleurrijke presentatie van diverse soorten anthuriums. De kwekerij heeft 25 tot 30 medewerkers. Het merendeel is vast in dienst, waaronder een teeltmanager. Jaarrond heeft Stolk Brothers een redelijk vlakke arbeidsfilm, door afwisseling van teeltactiviteiten met onderhoudswerkzaamheden. Anthura levert de anthuriumstekken als ze een half jaar oud zijn. Het afkweken tot verkoopklare planten duurt vervolgens nog dertig tot veertig weken. Over areaal, omzet en aantallen wil de kwekerij geen uitspraken doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer