Landbouwministers: Green Deal verplicht nog tot niets

De Europese Unie (EU) houdt vrijdag een 'supertriloog' met de EU-landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Doel is alsnog op één lijn te komen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Tijdens de landbouwraad is gebleken dat er nog fundamentele meningsverschillen zijn.

Landbouwministers%3A+Green+Deal+verplicht+nog+tot+niets
© Europese Unie 2021

De landbouwministers van de EU-lidstaten staan op het standpunt dat de nieuwe klimaat- en milieumaatregelen (Green Deal) op EU-niveau een wettelijk juridisch bindend kader moeten krijgen. De Europese Commissie daarentegen beschouwt de milieudoelstellingen nu al als bindend. De landbouwministers verwerpen dat, zo bleek de afgelopen dagen tijdens de landbouwraad.

Formeel gezien zijn de Green Deal en boer-tot-bord niet-bindende strategiedocumenten van de Europese Commissie. Het zijn dus geen rechtshandelingen die deel uitmaken van de GLB-wetten. Volgens de ministers staan de Green Deal en boer-tot-bordstrategie dus ook los van de verdeling van de GLB-subsidies.


Onder meer Polen, Tsjechië, Hongarije en Kroatië spreken zich scherp uit. Ze bevestigden tijdens het overleg opnieuw dat de recente 'aanbevelingen' van de commissie aan de EU-landen geen juridische waarde hebben.


Komende maanden een akkoord

De Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes, tijdelijk voorzitter van de landbouwraad, heeft er nog vertrouwen in dat een 'definitief akkoord' in de komende maanden kan worden bereikt. Eerder rekende ze er nog op dat het proces deze maand kon worden afgerond. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski hoopt dat de onderhandelingen in mei kunnen eindigen. In juni loopt het Portugese EU-voorzitterschap af.

Wojciechowski zei dat de landen de onderdelen van de boer-tot-bordstrategie kunnen opnemen in hun eigen landelijke wetten. Brussel zal volgens hem aandringen op de uitvoering van de respectieve nationale doelen.


Effectbeoordeling ontbreekt

De Spaanse landbouwminister Luis Planas riep op om eindelijk eens een 'effectbeoordeling' van de boer-tot-bordstrategie voor te leggen, maar Wojciechowski vermeed opnieuw een datum te noemen. Het gaat er volgens hem niet alleen om de (financiële) nadelen in te schatten, maar ook de positieve. Maar een evaluatie van de voordelen is 'technisch ingewikkeld'.

Kritiek op de nog ontbrekende effectbeoordeling kwam van negen lidstaten. De Franse landbouwminister Julien Denormandie wees erop dat de nationale strategische plannen alleen kunnen worden opgesteld op basis van juridisch bindende teksten. Desalniettemin benadrukte hij dat Frankrijk de algemene richting van de Green Deal steunt en goedkeurt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer