EFSA+wil+intensievere+AVP%2Dmonitoring+bij+wilde+zwijnen
Nieuws
© Faunabescherming

EFSA wil intensievere AVP-monitoring bij wilde zwijnen

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dringt er bij EU-lidstaten op aan om de monitoring van het Afrikaanse varkenspest-virus bij wilde zwijnen te intensiveren. EFSA riep nationale autoriteiten woensdag op om in twee fasen in beeld te brengen in welke mate het virus circuleert in de wilde zwijnenpopulaties van het land.

In de eerste fase, de 'screeningsfase', gaat het om de routinematige monitoring van de populatie wilde zwijnen. Daarna volgt een kortere fase van intensieve monitoring: de 'bevestigingsfase'. Volgens de EFSA hebben overeenkomstige modellen aangetoond dat de kans op succes voor de uitroeiing van Afrikaanse varkenspest (AVP) significant toeneemt naargelang het aantal verzamelde en geteste wilde zwijnen.

Tegelijkertijd vergroot een verlenging van de screeningsfase de kans dat nauwkeuriger wordt aangetoond of het AVP-virus nog of niet meer circuleert. Ondertussen schrijven EFSA-wetenschappers 'slechts beperkte kansen op succes' toe aan actieve jacht als een exit-strategie. EFSA houdt namelijk serieus rekening met de mogelijkheid dat wilde zwijnen besmet kunnen zijn, maar niet actief ziek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer