Illegale+vaccins+tegen+Afrikaanse+varkenspest+in+China
Nieuws
© Varkens Archief

Illegale vaccins tegen Afrikaanse varkenspest in China

Volgens een Amerikaanse dierenarts maakt een aantal varkensbedrijven in China gebruik van illegaal geproduceerde vaccins tegen Afrikaanse varkenspest. Die vaccins hebben bijwerkingen en leiden mogelijk tot recombinaties.

Officieel is er onlangs een bedrijf met duizend varkens besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Het betreft de eerste gemelde besmetting sinds oktober. Het vreemde is dat deze besmetting direct gevolgen had voor de graanprijzen.

De Amerikaanse dierenarts denkt dat er meer aan de hand is. Hij verwacht dat er illegale vaccins tegen Afrikaanse varkenspest worden ingezet. Die vaccins hebben flinke bijwerkingen met PRRS-achtige vruchtbaarheidsproblemen. Daarbij lijkt het erop dat er met dit vaccin ook recombinaties ontstaan en de verspreiding van het vaccinvirus en recombinaties niet stoppen, ook al wordt er niet meer gevaccineerd.


Meerdere bedrijven

Jan Merks, onafhankelijk adviseur in China, bevestigt deze situatie. Hij vermoedt dat het niet bij een paar varkensbedrijven blijft, maar meerdere bedrijven betreft. 'De Chinese varkensbedrijven blijven ondanks besmettingen met Afrikaanse varkenspest doordraaien. Met de hoge varkensprijzen kunnen ze toch geld verdienen, ook al is er veel uitval', zegt Merks.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer