Export+Duits+varkensvlees+naar+derde+landen+start+weer+op
Nieuws
© Pixabay

Export Duits varkensvlees naar derde landen start weer op

De Duitse overheid onderhandelt met derde landen over de export van varkensvlees. Ze wil deze koste wat het kost weer op gang krijgen. Singapore en Vietnam hebben al toegezegd weer Duits varkensvlees te gaan importeren, mits ze de garantie krijgen dat het niet uit de AVP-regio komt.

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland hebben tal van derde landen een invoerverbod op Duits varkensvlees ingesteld. Sommige derde landen hebben het 'regionaliseringsconcept' aanvaard en staan Duitsland toe vlees te leveren uit gebieden die vrij zijn van AVP.

Met Vietnam, dat een varkensvlees eetcultuur heeft, is onlangs ook zo'n akkoord bereikt. Het Aziatische land kampt met AVP onder gehouden varkens waardoor de vleesproductie flink is afgenomen. Daarom heeft het land de varkensvleesimport afgelopen jaar fors opgevoerd. Ook Canada is volgens de Duitse overheid overgehaald om door te gaan met het importeren van vers varkensvlees van boerderijen in AVP-vrije gebieden.

De landbouwafdeling van de Duitse overheid is er daarnaast in geslaagd om bij diverse derde landen een vrijstelling te verkrijgen voor het volledige exportverbod voor behandelde en verwerkte varkensvleesproducten. Dat geldt voor exporten van behandelde of verwerkte producten van varkens naar Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.


Thaise markt openen

Het feit dat Thailand het exportverbod van drie maanden niet heeft verlengd, beschouwt het Duitse ministerie van Landbouw als een positief signaal. Individuele bedrijven die zijn goedgekeurd door de Thaise overheid kunnen al varkensvlees exporteren. De officiële procedure voor het openen van de gehele Thaise markt is inmiddels gestart.

Wat betreft het toegang krijgen tot de Chinese markt, benut de Duitse overheid alle mogelijke contacten voor 'regionaliseringsonderhandelingen', meldt het Duitse vaktijdschrift Fleischwirtschaft.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer