USDA+schat+tarwevoorraad+3+procent+lager
Achtergrond
© Han Reindsen

USDA schat tarwevoorraad 3 procent lager

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat de wereldwijde eindvoorraden voor tarwe 9 miljoen ton lager in dan een maand geleden. Dat is een verlaging met bijna 3 procent. Reden voor de bijstelling is het grotere verbruik van tarwe in vooral China en India.

De internationale tarwemarkt wordt al maanden gedomineerd door de hoge prijzen die afnemers betalen voor mais en soja. Zowel voor mais als voor sojabonen geldt dat de laatste twee seizoenen en naar verwachting ook komend seizoen de productie lager is dan het verbruik (zie grafiek/tabel). Het zorgt voor een zuigende grondstoffenmarkt waarin tarwe wordt meegetrokken.

In het maandelijkse World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA als gevolg van de marktontwikkelingen de theoretische eindvoorraden voor tarwe fors naar beneden bijgesteld. In het rapport van januari werd de totale voorraad op 1 juli 2021 nog berekend op 313,2 miljoen ton. De inschatting is nu echter dat de eindvoorraad uitkomt op 304,2 miljoen ton tarwe.Belangrijkste reden voor de lagere voorraadcijfers is de verwachte stijging van het wereldwijde tarweverbruik met bijna 10 miljoen ton tot een totaal van 769,3 miljoen ton voor 2020-2021. Vooral China en India zijn hiervoor verantwoordelijk. In beide landen gaat het hogere tarweverbruik veelal ten koste van de grote eigen reserves.

In China zorgen de hoge maisprijzen ervoor dat veevoerfabrikanten het aantrekkelijker vinden om meer tarwe bij te mengen. Het verwachte verbruik van tarwe voor veevoer stijgt naar 30 miljoen ton. Voor India wordt de tarweconsumptie 3,5 miljoen ton hoger ingeschat. De verkoop uit de tarwereserves in dit dichtbevolkte land is dit seizoen groter dan de Indiase overheid eerder voorspelde.


Meer tarwe in Kazachstan

Ten opzichte van een maand geleden voorspelt het Wasde-rapport van februari een iets hogere productie. Met een plus van 800.000 ton wordt de totale wereldwijde tarweoogst nu ingeschat op een recordvolume van 773,4 miljoen ton. Deze verhoging komt voor rekening van Kazachstan met een positieve aanpassing van 1,8 miljoen ton. Voor Pakistan en Argentinië gaat USDA uit van lagere producties.

USDA verhoogt de omvang van de verwachte wereldhandel met 1,1 miljoen ton, vooral op basis van meer vraag vanuit China. De grotere exportvolumes worden ingevuld door de Europese Unie inclusief het Verenigd Koninkrijk en ook door Kazachstan. Vanuit Argentinië komen berichten dat vanwege de tegenvallende oogst de tarwe-export wat vertraagd op gang komt.


Verbeterde concurrentiepositie

Voor de EU is de export met 500.000 ton verhoogd tot 27 miljoen ton tarwe. Vanwege de ingestelde Russische exportbelasting is de concurrentiepositie van de EU verbeterd ten opzichte van Rusland. Wel blijft Rusland met 39 miljoen ton veruit het grootste exportland voor tarwe, op enige afstand gevolgd door de EU en de Verenigde Staten.

Ondanks de aanpassingen ten aanzien van het grotere verbruik van tarwe blijven de wereldvoorraden recordhoog, benadrukt ook USDA. De huidige berekende tarwevoorraad is goed voor 20,5 weken consumptie. In China en India ligt respectievelijk 51 procent en 9 procent van de wereldvoorraad opgeslagen.

Op de tarwemarkt valt de reactie op het nieuwe Wasde-rapport mee. De Matif in Parijs noteerde donderdag 223 euro per ton voertarwe en dat is vergelijkbaar met een week geleden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer