Tarwenoteringen stijgen fors door

De termijnnoteringen voor tarwe op de internationale markten stijgen deze week met ruim 5 procent. Volgens ABN Amro komt dit onder meer omdat analisten het overaanbod van tarwe in eerste instantie te hoog hebben ingeschat.

Tarwenoteringen+stijgen+fors+door
© Twan Wiermans

De Matif in Parijs noteerde donderdag voor voertarwe op levering in maart 2021 tot 228,50 euro per ton. Een week geleden was dit 214,50 euro. Dit is allemaal sterk sentimentgedreven, duidt marktanalist Casper Burgering van ABN Amro.

'De tarwemarkt zal de komende periode wat volatieler worden. Bij snelle prijsstijgingen zijn investeerders eerder geneigd om hun winst te incasseren en dat drukt vervolgens de noteringen. Maar het prijsniveau zal voorlopig wel op een relatief hoog niveau blijven.'


Wasde-rapport

Volgens Burgering is de scherpe stijging van de tarweprijzen een reactie op het maandelijkse rapport van World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) dat deze week is gepubliceerd door het Amerikaanse landbouwministerie USDA. 'De recente cijfers laten zien dat het overaanbod van tarwe minder groot is dan eerder werd verwacht door analisten.'


USDA gaat voor het seizoen 2020-2021 nu uit van een wereldwijde beschikbaarheid van tarwe van 1.072,7 miljoen ton. Dit is 1,6 miljoen ton lager dan vorige maand is berekend op basis van de beginvoorraad en productieprognose.

Belangrijke aanpassing is het gestegen verbruik met 1,8 miljoen ton tot 759,5 miljoen ton. De verwachte productie is met 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld en wordt door USDA nu geraamd op 772,6 miljoen ton.


Tweede en derde coronagolf

De tweede en mogelijk derde coronagolf blijven van invloed op de tarwemarkt, stelt Burgering. Vooral Rusland en ook China willen zich verzekeren van voldoende strategische voorraden om te voorzien in de binnenlandse behoefte. 'De Russische autoriteiten hebben een exportbelasting afgekondigd voor de periode van februari tot en met juni om genoeg tarwe in eigen land te houden. Dat hangt nu al een tijdje boven de markt.'

Verder zorgen de hoge prijzen voor mais en soja er wereldwijd voor dat veevoerfabrikanten meer tarwe gebruiken als grondstof. Burgering: 'Ook deze vraag vanuit de veevoerindustrie zal aanhouden omdat USDA de productie van mais en soja voor Noord- en Zuid-Amerika opnieuw lager inschat.'


Berekende eindvoorraad

De aanpassingen op de tarwebalans door USDA zorgen ervoor dat de berekende eindvoorraad op 1 juli 2021 3,3 miljoen ton lager is dan in het Wasde-rapport van december. USDA gaat nu uit van een eindvoorraad van 313,2 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer