LTO: slachttaks draait veehouderij de nek om

De door de Partij voor de Dieren (PvdD) voorgestelde slachttaks draait de Nederlandse veehouderij de nek om. Dat laat LTO Nederland weten in reactie op de internetconsultatie die de partij op 5 maart startte. 'De PvdD legt Nederlandse boeren daarmee de zoveelste extra belasting op.'

LTO%3A+slachttaks+draait+veehouderij+de+nek+om
© William Hoogteyling

De door de PvdD voorgestelde slachttakstarieven zijn voor sommige dieren even hoog of zelfs hoger dan de opbrengstprijs, stelt LTO vast. Nederlands vlees wordt daarmee onbetaalbaar, waardoor de consument minder duurzaam geproduceerd vlees uit het buitenland op het bord zal krijgen.

De belangenbehartiger is bezig met een uitgebreidere reactie op de internetconsultatie. In een persbericht staat al kort dat LTO het idee voor een slachttaks onrealistisch, ongewenst en contraproductief vindt. De voorgestelde slachttaks raakt niet enkel de producten die in de Nederlandse schappen terechtkomen, maar ook de export van slachtdieren.


Door de buitensporige heffingen wordt het Nederlands vlees de Europese markt uitgeprijsd, stelt LTO. De organisatie noemt de slachttaks een 'ordinair middel' om de door de PvdD gewenste veestapelkrimp van 75 procent te realiseren.


Vleesimport niet aan banden gelegd

Waar de wet geen rekening mee houdt, is de import van vlees. Nederlands vlees wordt momenteel onder de hoogste duurzaamheids- en dierenwelzijnseisen geproduceerd. Op het moment dat vlees van Nederlandse bodem onbetaalbaar wordt, zullen supermarkten nog sneller grijpen naar vlees uit het buitenland.

LTO vreest dat het beeld van de koe in de wei verdwijnt, terwijl de Nederlandse consument er geen biefstuk minder om zal eten. Het is volgens de organisatie nog maar de vraag of deze 'exorbitante belasting' het houdt onder Europese wetgeving. Onder de staatssteunregels van de Europese interne markt is het niet toegestaan om bedrijven concurrentievoordeel te geven. Andersom zou een lidstaat ook niet een concurrentienadeel mogen opleggen.

'Een gelijk speelveld is het uitgangspunt op de Europese markt. Dit soort voorstellen van de PvdD, die de Nederlandse boeren hard in de portemonnee zal raken, zijn dan ook te gek voor woorden', zo staat in het persbericht van LTO. Tot 2 april kan er worden gereageerd op de internetconsultatie voor de slachttaks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer