Eerdere evaluatie maakt stikstofwet volgens LTO behapbaarder

LTO Nederland vindt dat de stikstofwet er beter op is geworden, nu bekend is dat er vroegtijdig wordt gekeken naar de sociale, economische en ecologische gevolgen. Zo nodig kan er worden bijgestuurd als doelen niet realistisch blijken te zijn. Tegelijkertijd zijn er nog een heel aantal zaken waar kritiek op blijft.

Eerdere+evaluatie+maakt+stikstofwet+volgens+LTO+behapbaarder
© Alex J.de Haan

Dat stelt LTO-bestuurder Trienke Elshof nadat het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering dinsdag in de Eerste Kamer inhoudelijk werd behandeld. Met name door kritische vragen vanuit de SGP heeft landbouwminister Carola Schouten toegezegd dat de wet niet pas in 2028 wordt geëvalueerd, maar binnen vier jaar.

Elshof: 'Dat maakt dat eerder kan worden bijgestuurd. Dit kan trouwens twee kanten opvallen. Het kan betekenen dat er meer of andere maatregelen komen, maar het kan ook betekenen dat de reductiedoelen moeten worden bijgesteld. Wat ons betreft kan het ook betekenen dat de minister naar Brussel gaat om te spreken over de kritische depositiewaarden die zijn vastgelegd. Het moet haalbaar zijn.'


Onrealistische doelen

Volgens Elshof wordt door de eerdere evaluatie voorkomen dat te laat op onrealistische doelen voor 2035 wordt gestuurd. Zo wordt de sector niet opnieuw met gigantische ingrepen geconfronteerd. In 2035 moet de stikstofemissie met 50 procent zijn teruggebracht, wat betekent dat bijna driekwart van de stikstofgevoelige natuur niet meer wordt aangetast door stikstofneerslag. LTO had eerder een beroep gedaan op de Eerste Kamer om dit doel uit de wet te schrappen.


Volgens Elshof blijven er nog genoeg zaken over waar LTO kritisch over is. Bijvoorbeeld over het 'bijplussen van natuur' in het rekenmodel Aerius voor de vergunningverlening. Volgens Schouten is daar geen sprake van. Tot 2017 waren de te beschermen gebieden niet volledig ingevuld in het systeem, die zijn er naderhand bijgekomen. Daarnaast zijn er zoekgebieden uit voorzorg ingetekend. Die worden er nu in oktober uitgehaald, bij een nieuwe 'release'.

Elshof kijkt er anders tegenaan. 'Dat zijn gebieden die er niet in horen en die zijn van invloed op de vergunningverlening. Dit is juist iets wat boeren ontzettend wantrouwend maakt richting de overheid. Het is niet voor niets dat nog maar weinig PAS-melders en niet-meldingsplichtigen zich gemeld hebben bij de overheid. Het vertrouwen is gewoon zoek. De minister zou hier echt wat kunnen betekenen door niet pas in oktober deze hectares eruit te halen, maar direct al. Dat hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn?'


Baat bij duidelijkheid

Al met al vindt de LTO-bestuurder wel dat de sector baat heeft bij duidelijkheid. 'We weten in ieder geval voor de komende tien jaar waar we van uit kunnen gaan met betrekking tot stikstof. Die duidelijkheid is ook heel belangrijk voor de legalisatie van de PAS-melders. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en LTO vinden het daarom belangrijk dat de stikstofwet doorgang vindt. Maar voor de periode 2030-2035 is er nog te veel onzekerheid. De doelen, die we onrealistisch vinden, zijn al wel vastgelegd. Maar er is nog geen geld voor gereserveerd. Dat moet natuurlijk wel gebeuren.'

Verder is LTO hoopvol gestemd over het landbouwakkoord dat door een motie van het Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) wordt gerealiseerd. Elshof: 'Het succes daarvan is natuurlijk wel afhankelijk van de mate waarin de sector hierbij wordt betrokken. Wij hebben wel ideeën over een toekomstbestendige landbouw.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer