Blok+waarschuwt+voor+strengere+brexitcontroles
Nieuws
© Dirk Hol

Blok waarschuwt voor strengere brexitcontroles

Hoewel het de eerste maand na de brexit relatief soepel verliep aan de grenzen, waarschuwt demissionair minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dat het ergste misschien nog komt. Door de coronacrisis was er veel minder grensverkeer dan daarvoor. Maar als dat weer aantrekt, kunnen er alsnog 'verdere verstoringen' komen, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Een punt van zorg is de strengere grenscontrole voor landbouwproducten die in het Verenigd Koninkrijk gaat gelden. Nu hoeven bijvoorbeeld bloemen, vlees, groenten, eieren en fruit nog geen gezondheidscertificaat te hebben, maar vanaf 1 april wel. Blok vreest dat nog te veel bedrijven denken dat de controles voor hen wel zullen meevallen en dat zij zich daardoor niet goed voorbereiden.

Ook kunnen problemen ontstaan als mensen na corona weer meer gaan reizen en met paspoort- en bagagecontroles te maken krijgen. Op het moment geldt er door corona een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, waardoor er amper reizigers zijn. Daardoor verliepen grenscontroles volgens Blok tot dusverre goed en zonder noemenswaardige vertragingen. Maar dit kan veranderen als de reisbeperkingen zijn opgeheven.


'De visserij, waarop de brexit grote invloed heeft, moest enige tijd wennen aan de nieuwe situatie', schrijft Blok. Britse vissersboten die hun vangst in Nederland willen afleveren, worden nu vaker gecontroleerd. Ondanks dat hier van tevoren veel over is gesproken, bleek de praktische uitvoering onbekend bij een deel van de vissers, stelt Blok.

De minister hamert wederom op goede voorlichting de aankomende tijd. Hij verwacht dat het zeker nog enkele maanden duurt voordat de 'aanpassingsfrictie' is opgelost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer