'Mag de vrouw ook meedansen?'

De positie van de vrouw in de agrarische sector is flink verbeterd. Toch er zijn nog hordes te nemen, vindt Willemien Koning.

%27Mag+de+vrouw+ook+meedansen%3F%27
© Jan Jong

You need to be at the table, otherwise you are on the menu. Je moet zorgen dat je aan tafel zit, anders sta je op het menu. Dat geldt tegenwoordig zeker voor de landbouwsector. Binnen de sector geldt het voor vrouwen.

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart kunnen we constateren dat vrouwen steeds vaker aan overlegtafels zitten. Diversiteit is een uitnodiging krijgen voor het feest. Inclusie is mee mogen dansen. Zit het goed met beide? Hoe is de positie van vrouwen intern?


Onderzoek

Uit onderzoek van het LEI en Windesheim blijkt dat 60 procent van de vrouwen op een agrarisch bedrijf meewerkt van tien uur per week tot fulltime. 70 procent is betrokken bij strategische besluitvorming. 40 procent heeft een baan buitenshuis en een deel combineert dat met werk op het bedrijf.

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart kunnen we constateren dat vrouwen steeds vaker aan overlegtafels zitten

Willemien Koning, voorzitter LTO Vrouw & Bedrijf

Steeds meer vrouwen hebben leidinggevende posities in agrarische besturen en coöperaties. Dat percentage blijft in veel gevallen nog wel onder de 30 procent en vraagt om extra ambitie. Leidinggevende vrouwen doen dat met passie en volhardendheid. Vrouwen zijn daarnaast innovatief en creatief.


Best practices zie je bijvoorbeeld langskomen bij Copa Women's Innovation Award zoals Clara van Ravenhorst met Liniehutten in Woudenberg, Djûke van der Maat met een innovatief fruitteeltbedrijf in Bunnik en Annechien ten Have, dit jaar genomineerd, met Hamletz-varkens in Beerta.


Toekomstbestendig

Als we inzoomen op de wensen en passie van vrouwen en mannen in de agrarische sector, zien we dat er nauwelijks verschillen zijn. We willen allemaal werken aan een toekomstbestendig agrarisch bedrijf met een goed verdienmodel. We willen politieke stabiliteit om te borgen dat investeringen kunnen worden terugverdiend.

We willen dat er toekomstperspectief is voor het familiebedrijf, waarbij ook steeds meer dochters in de startblokken staan om het bedrijf over te nemen.


Onbalans in eigendomsrechten

Eén pad bewandelen vrouwen nauwelijks. Er is een enorme onbalans in eigendomsrechten. In Nederland is 6 procent van agrarische gronden eigendom van vrouwen. Daarmee scoort Nederland in de EU als laagste en Estland met 45 procent als hoogste (Bron: Eurostat). Op het gebied van gelijke beloning lopen vrouwen achter met een gemiddeld verschil van 20 procent.

Anderzijds komen in Nederland in de agrarische sector veel man-vrouwmaatschappen voor. Geeft het eigendomscijfer dan een vertekend beeld? Nee, want deelname in de maatschap betekent niet automatisch dat je ook eigenaar bent en dat opbrengsten gelijk worden verdeeld. Dat moet je zelf regelen.


Extra aandacht

Is het streven naar eigendomsrechten voor vrouwen in Nederland een brug te ver? Zijn ze op het feest, maar mogen ze niet meedansen? Dit vraagt extra aandacht.

Net als de zorgtaken waarvan vrouwen in het LEI-onderzoek aangeven dat zij de verdeling graag beter willen hebben. Vrouwen lopen ertegenaan dat het sociaal soms wrijving geeft als zij hun kinderen naar de opvang brengen als ze thuis op het bedrijf aan het werk gaan.


Opkomen voor eigen rechten

Concluderend kunnen we stellen dat het voor onze positie in de agrarische wereld en het familiebedrijf cruciaal is dat we meepraten aan tafel en opkomen voor eigen rechten. In de politiek, in besturen en intern. We need to be at the table, otherwise we are on the menu.

Willemien Koning
voorzitter LTO Vrouw & Bedrijf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer