Veredelaar+vindt+maisteelt+groener+dan+teelt+van+gras
Interview
© William Hoogteyling

Veredelaar vindt maisteelt groener dan teelt van gras

De overheid maakt maisteelt lastiger met onder meer de derogatievoorwaarden omdat het gewas als uitspoelingsgevoelig wordt gezien. Onterecht vindt directeur Jan Bakker van maisveredelaar KWS Benelux. Hij stelt dat de teelt van mais groener is dan van gras. Voor milieu en boer is een goede gras-maisverhouding belangrijk, vindt de veredelaar.


Is mais uitspoelingsgevoelig?

'Een perceel is als een black box. Er komt nooit meer uit dan erop gaat. Bij mais gaat minder stikstof naar het perceel dan eraf komt. Er blijft amper stikstof over om uit te spoelen. Vreemd dat door de overheid over verliesstromen wordt gesproken.'

Wie eiwit moet produceren, moet in overeenstemming met de opbrengst stikstof kunnen geven

Jan Bakker van maisveredelaar KWS Benelux

Kunt u dat toelichten?

'Stel dat je mais hebt met 18 tot 20 ton droge stof van 1 hectare. Bij 75 gram eiwit per kilo droge stof is dat 1.400 kilo eiwit. Omdat 1 kilo stikstof nodig is voor iedere 6 kilo eiwit haal je 235 kilo stikstof van het land. Bij de gebruiksnorm voor zuidelijk zand en löss van 112 kilo stikstof heb je het over minder dan de helft.

'Wanneer vervolgens een goed vanggewas als snelle lenterogge wordt gezaaid, wordt zo goed als alle stikstof uit de bodem gehaald. Maar als je niets doet, stopt de rogge met groeien. Want dan zit er simpelweg geen stikstof meer in de bodem.'


Wat pakt die snelle lenterogge?

'Met een opbrengst van 700 kilo eiwit ben ik bescheiden. Dit vraagt nog eens 116 kilo stikstof. In totaal kom je dan op een behoefte van 350 kilo stikstof voor de opbrengst van mais en rogge samen. Zoveel zou er dus op het land moeten worden gebracht zonder stikstofverliezen.

'Het tekort door de huidige normen zorgt voor een serieuze opbrengstderving. Wie eiwit moet produceren, moet in overeenstemming met de opbrengst stikstof kunnen geven.'


Maar het draait ook om de opbrengst?

'De mais en het vanggewas brengen opgeteld 2.000 kilo eiwit en 8.000 kilo zetmeel op. Er is geen gewas met zoveel eiwitopbrengst in combinatie met een goede opbrengst aan zetmeel en ruwe celstof. Daarbij is mais een goede CO2-binder en zorgt het vanggewas voor organische stof in de bodem.'


En hoe 'groen' is gras?

'Bij een gemiddelde opbrengst van 10 ton per hectare met 1.800 kilo eiwit is de opbrengst lager. Dit komt neer op de afvoer van 300 kilo stikstof. De gebruiksnorm voor maaien is 320 kilo. Als het daarbij blijft, zijn aan- en afvoer van stikstof in lijn.

'Een grasrijk rantsoen geeft de koe te veel eiwit, dat is niet goed. Een goede balans in het rantsoen tussen eiwit en energie, en daarmee tussen het areaal mais en gras, is waardevol voor de economie en de ammoniak- en methaanemissie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer