Ministerie: boerentrekker heeft apk-ontheffing

Een vage omschrijving in de voorwaarden voor de apk-vrijstelling voor trekkers heeft voor onduidelijkheid gezorgd bij boeren en mechanisatiebedrijven. Het ministerie maakt daar een einde aan: het gebruik van het voertuig is leidend, niet of deze op een openbare weg rijdt.

Ministerie%3A+boerentrekker+heeft+apk%2Dontheffing
© Han Reindsen

Na eerdere publicaties over de apk-vrijstelling voor trekkers kwamen er bij Nieuwe Oogst vragen binnen van boeren over deze ontheffing. De apk-plicht wordt samen met de kentekenplicht ingevoerd en geldt alleen voor trekkers met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 kilometer per uur.

Een wat onduidelijke formulering op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) leidt tot verwarring. Dit betreft vooral de zinsnede waarin de uitzondering op de apk-plicht wordt uitgelegd. Deze ontheffing geldt voor trekkers van agrariërs die hoofdzakelijk gebruikmaken van 'landwegen, bospaden of akkers'.


Omdat veel plattelands- en openbare wegen niet onder het begrip 'landwegen' vallen, vragen boeren zich af of de vrijstelling geen wassen neus is. Ook bestaat er vrees voor onverzekerd rijden. Maar dit is een verkeerd uitgangspunt bij het lezen van de ontheffing, verklaart een woordvoerder van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

De I&W-woordvoerder legt uit dat niet de weg waar de trekker op rijdt bepalend is voor de vrijstelling, maar het gebruik van het voertuig. 'Als de ondernemer aantoont dat de trekker op zijn bedrijf wordt gebruikt, is dat voldoende om aan de ontheffing te voldoen. Deze geldt dan ook op de openbare weg.'

Het ministerie erkent dat de apk-ontheffing 'lastig uitvoerbaar en handhaafbaar' zal zijn. De eigenaar of bestuurder van de trekker zal bij een staandehouding met een uittreksel uit het handelsregister moeten aantonen dat de trekker bij zijn bedrijf hoort. Op termijn komt er wellicht een koppeling tussen kenteken- en handelsregister waardoor dat overbodig wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer