Melkprijs kroop in december iets omhoog

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat betekent een stijging van 0,16 euro ten opzichte van de vorige maand, zo blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en LTO Nederland.

Melkprijs+kroop+in+december+iets+omhoog
© Fotografie Twan Wiermans

De gemiddelde melkprijs in december 2020 ligt 0,66 euro ofwel 1,9 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Opnieuw, en dat is al voor de zevende achtereenvolgende maand het geval, is de gemiddelde melkprijs iets gestegen.

De grootste stijger is de berekende melkprijs van het Ierse Glanbia. Maar dat komt voor het overgrote deel door een seizoenstoeslag.Naast Glanbia zijn alleen de melkprijzen van FrieslandCampina (+0,9 euro per 100 kilo), Müller (+0,5 euro) en Sodiaal (+0,1 euro) gestegen. Hiertegenover staan prijsdalingen van Danone (-1,3 euro voor seizoenskorting) en Saputo Dairy UK (-0,4 euro). Laatstgenoemde prijsdaling komt door de waardedaling van het Britse pond ten opzichte van de euro.

'Melkprijsontwikkeling komende tijd moeilijk in te schatten'

De klasse III-melkprijs in de Verenigde Staten daalde in december met maar liefst 16,33 euro per 100 kilo standaardmelk.

Nu de melkprijzen tot en met december bekend zijn, is duidelijk dat de gemiddelde voorschotmelkprijs in 2020 is gedaald met 2 procent ten opzichte van 2019.


Wisselend beeld

'Voor de komende twee maanden is de melkprijsontwikkeling moeilijk in te schatten', denkt zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL.

'Hoewel de zuivelmarkt duidelijk is verbeterd, zoals blijkt uit de hogere noteringen van de laatste weken, is het beeld van de melkprijzen in januari en februari erg wisselend', laat de zuivelanalist weten.
Zo zijn de melkprijzen van Arla en FrieslandCampina in januari gedaald met respectievelijk 1,2 euro en 0,9 euro. Maar in februari blijven deze gelijk (Arla) of stijgen ze (+ 0,7 euro bij FrieslandCampina).


• Bekijk de markprijzen van zuivel

De melkprijs van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel stijgt met 1,4 euro in januari, terwijl de melkprijs van Saputo Dairy UK ongewijzigd blijft tot en met maart. Hoewel de melkprijs van Emmi omhoog zal gaan in januari en februari, daalt de berekende melkprijs in februari door de seizoensheffing.

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds september een stabiel beeld zien. En ook in december lag het volume op vrijwel hetzelfde niveau (-0,3 procent) als in dezelfde maand van het jaar daarvoor. Uiteindelijk was de melkaanvoer in het gehele kalenderjaar 2020 1,2 procent meer dan in 2019.


EU-melkaanvoer

De EU-melkaanvoer, inclusief het Verenigd Koninkrijk, nam in november met 1,1 procent toe. Die groei is bijna vergelijkbaar met die in de twee maanden daarvoor.

De meeste Europese lidstaten lieten in deze maand groei zien. Met name Ierland en Polen waren de uitschieters. Maar in de grote lidstaten Duitsland en Frankrijk bleef de melkaanvoer opnieuw achter. Per saldo nam de Europese melkaanvoer in de periode tot en met november 2020 met 1,1 procent toe ten opzichte van 2019.


Divers beeld van melkproductie

De melkproductie in de meeste andere mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in november een divers beeld zien. Enerzijds viel de ontwikkeling van de melkproductie in Oceanië tegen. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer daalde met ruim 2 procent en in Australië bleef het volume onveranderd.

Anderzijds lieten zowel de Verenigde Staten en Argentinië als Uruguay een sterke groei zien. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs, inclusief de Europese Unie, lag in de periode januari tot en met november 2020 uiteindelijk opnieuw zo'n 1,8 procent hoger dan in 2019.


Dynamischere zuivelmarkt

Volgens de ZuivelNL-analist is de zuivelmarkt sinds een aantal weken, veelal gedreven door sentiment, een stuk dynamischer geworden. De notering van boter is in januari fors gestegen, na een stabiele tweede helft van 2020.

'Bij de stijging van de boterprijs speelt onder meer de hoge roomprijs een rol', stelt Koops. 'Bovendien zorgt de goede vraag uit het retailkanaal naar boter in consumentenverpakking ervoor dat er minder bulkboter wordt gemaakt.'

De prijs van mageremelkpoeder liet dankzij een goede mondiale vraag eveneens een sterke stijging zien in januari. 'Wel krijgt Europa weer in toenemende mate te maken met concurrentie van goedkoper aanbod uit de Verenigde Staten. De prijs van vollemelkpoeder beweegt mee omhoog met de prijzen van mageremelkpoeder en boter', aldus de analist van ZuivelNL.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer