Melkprijzen augustus klein beetje hoger dan in juli

De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus uit op gemiddeld 32,71 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een stijging van 0,20 euro ten opzichte van juli. Maar de gemiddelde melkprijs in augustus lag 0,85 euro ofwel 2,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking van ZuivelNL en LTO.

Melkprijzen+augustus+klein+beetje+hoger+dan+in+juli
© Twan Wiermans

De stijging van de gemiddelde melkprijs is vergelijkbaar met de vorige maand. Hoewel het prijsverschil met vorig jaar de laatste maanden minder wordt, liggen de melkprijzen van de meeste zuivelondernemingen duidelijk onder het niveau van 2019.

Zelfs bij verdere prijsstijgingen in de komende maanden, lijkt het onwaarschijnlijk dat het verschil met 2019 wordt goedgemaakt. Daarom zullen naar verwachting over geheel 2020 de melkprijzen gemiddeld lager zijn dan in 2019.Behalve Danone en Savencia zijn alle melkprijzen in augustus ongewijzigd gebleven of gestegen. De berekende melkprijzen van Sodiaal en FrieslandCampina zijn in augustus het meest gestegen, namelijk met respectievelijk 1,1 en 1 euro per 100 kilo. De prijsverhoging van Sodiaal komt overigens volledig door een hogere seizoenstoeslag.

Melkproductie in belangrijke zuivellanden groeit


Weinig beweging in melkprijzen september

Voor september lijkt er relatief weinig beweging te zitten in de melkprijzen. Van enkele ondernemingen is bekend dat de melkprijs gelijk blijft. Daarnaast worden geringe prijsverlagingen verwacht voor Lactalis, Savencia en FrieslandCampina. Voor oktober zijn er weer prijsverhogingen aangekondigd door Arla en FrieslandCampina (beide 0,50 euro) en Saputo Dairy UK (0,60 euro).

Fonterra heeft op 18 september 2020 de bedrijfsresultaten over het seizoen 2019/2020 bekendgemaakt. De melkveehouders hebben, omgerekend naar Nederlandse valuta, een definitieve melkprijs ontvangen van 31,38 euro per 100 kilo standaardmelk. De melkprijs 2019/2020 was daarmee de hoogste sinds het recordseizoen 2013/2014. Voor het lopende seizoen vanaf juni 2020 wordt een melkprijs verwacht van 27,13 euro per 100 kilo standaardmelk.


Verwachte melkprijs Fonterra

Voor het begin van ieder melkprijsjaar publiceert Fonterra een verwachte melkprijs. Gedurende het jaar wordt deze regelmatig geactualiseerd. Bij de meest recente update, tegelijk met de presentatie van de jaarcijfers, is de verwachte melkprijs niet gewijzigd.

De VS Klasse III-melkprijs is in augustus met maar liefst met 11,44 euro per 100 kilo standaardmelk gedaald. Maar de prijs ligt nog steeds op een relatief hoog niveau van 41,18 euro per 100 kilo standaardmelk.

De Nederlandse melkaanvoer lag in augustus voor het eerst na twaalf maanden op een lager niveau dan in dezelfde maand in het voorafgaande jaar (-1,5 procent). Deze terugval kwam vooral door de langdurige hitteperiode in augustus, die de productie negatief beïnvloedde.


EU-melkaanvoer stijgt

De EU-melkaanvoer, inclusief het VK, nam in juli met 1,6 procent toe. Het is de hoogste groei op maandbasis dit jaar. Met name Ierland, Frankrijk en Polen lieten deze maand een toename zien. Ook in Duitsland steeg het volume, maar het groeitempo lag onder de 1 procent. Per saldo nam de Europese melkaanvoer in de periode januari tot en met juli 2020 met 1,3 procent toe.


• Bekijk de markprijzen van zuivel

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in juli eveneens groei zien. De VS noteerde in deze maand een stevige toename van 2 procent. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juli voor de derde maand op rij groei (+4 procent). Het sterke herstel in Argentinië (+8 procent), Uruguay (+5 procent) en Australië (+3 procent) zette verder door.

De botermarkt liet tussen begin juli en medio september een stabiel tot licht stijgend beeld zien. In de loop van september kantelde de markt enigszins en ontstond er wat prijsdruk. De vraag is nog altijd beperkt. Maar door de goede prijs van room, waardoor producenten bij voorkeur de verse room verkopen, is er een krap evenwicht in de markt.


Prijsverschil mageremelkpoeder VS en EU

De notering van mageremelkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. In september was er weer wat ruimte voor een lichte stijging. Mageremelkpoeder uit de VS is door de ongunstige koersverhouding nog steeds goedkoper dan Europees melkpoeder, hoewel het prijsverschil wel kleiner is geworden.

De notering van vol melkpoeder bleef in het derde kwartaal vrijwel gelijk. Vol melkpoeder uit Europa is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer