Melkprijsverschil met 2019 wordt kleiner

De berekende voorschotmelkprijzen komen in oktober 2020 uit op gemiddeld 33,26 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO en ZuivelNL.

Melkprijsverschil+met+2019+wordt+kleiner
© Twan Wiermans

Dit betekent dat de melkprijs van oktober 0,27 euro hoger ligt ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in oktober 2020 ligt 0,46 euro ofwel 1,4 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, zo heeft ZuivelNL becijferd. Daarmee wordt het verschil met vorig jaar weer wat kleiner.

Voor de komende maanden lijken de melkprijzen zich te stabiliseren. Zo blijven de melkprijzen van DMK, Savencia, Lactalis en FrieslandCampina in november gelijk, terwijl dit ook geldt voor Milcobel en Saputo Dairy UK tot en met december. De melkprijs van Arla stijgt in november met 1 euro en blijft gelijk in december.


Hoge prijs Danone

Alleen Danone heeft de melkprijs in oktober verlaagd. Ondanks deze forse verlaging ontvangen de melkveehouders die leveren aan Danone, nog steeds een relatief hoge melkprijs.

Vraag en aanbod liggen op dit moment redelijk in evenwicht

Willem Koops, zuivelanalist bij ZuivelNL

Hierbij moet worden opgemerkt dat het gaat om de melkprijs in de regio Pas-de-Calais en voor melkveehouders die een 50/50-leveringscontract hebben. Dit houdt in dat de melkprijsontwikkeling voor 50 procent is gebaseerd op marktindicatoren gekoppeld aan de productmix van Danone en 50 procent op basis van de kostprijsontwikkeling op de melkveebedrijven.Hoewel in Frankrijk wettelijk is vastgelegd dat bij de melkprijzen ook rekening wordt gehouden met de productiekosten, lijken nog niet alle zuivelondernemingen hieraan te voldoen. Wel bevinden de melkprijzen van alle Franse zuivelondernemingen zich in de bovenste regionen van de internationale melkprijsvergelijking.


Jojo in VS

De melkprijzen in de Verenigde Staten (VS) blijven maar jojoën met weer een zeer sterke stijging van de klasse III-prijs in oktober. Omdat de klasse III-melkprijs betrekking heeft op de verwerking van melk tot kaas, waarvan de prijs enorm schommelt, en voor veel melkveehouders deze wordt gecorrigeerd met opbrengstprijzen van andere producten, ligt de gemiddelde melkprijs lager.

De Nederlandse melkaanvoer liet in oktober (-0,1 procent), net als in september, een stabiel beeld zien ten opzichte van dezelfde maand in het jaar daarvoor. Het volume bedroeg in de eerste tien maanden van 2020 1,4 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.


• Bekijk de markprijzen van zuivel

De EU-melkaanvoer (inclusief het Verenigd Koninkrijk) nam in september met ruim 1 procent toe en herstelde zich daarmee van de droogte in de zomerperiode. De grootste toename vond plaats in Polen, Frankrijk en Ierland. De Duitse melkaanvoer daalde nog door, hoewel minder sterk als in augustus. Per saldo nam de EU-melkaanvoer in de eerste drie kwartalen van 2020 met 1,1 procent toe.


Mondiale melkproductie

De melkproductie in de andere mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in september, analoog aan de maanden daarvoor, groei zien. De stijging in de VS zette door en kwam uit op ruim 2 procent. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer nam in september voor de vijfde maand op rij toe (+2 procent). Ook Argentinië (+4 procent) en Uruguay (+5 procent) wisten de groei vast te houden.

Uitzondering was Australië. Na een periode van herstel bleef het volume in deze maand nagenoeg gelijk aan het jaar daarvoor. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode januari tot en met september 2020 1,8 procent hoger dan het jaar daarvoor.


Boter

Sinds begin juli is het prijsniveau op de markt voor boter (in 25 kiloverpakking) nagenoeg gelijk gebleven. Fluctuaties waren slechts van korte duur. Ook nu is er weinig beweging in de prijzen, ziet zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL. 'De fundamenten in de markt zijn nog altijd onveranderd, namelijk hoge roomprijzen en een beperkte vraag.'

De prijzen van mageremelkpoeder kwamen eind oktober iets onder druk te staan. Tot half november was er een lichte prijsdaling. Dat kwam mede door de toenemende concurrentie vanuit de VS, die dankzij de ongunstige koersverhouding tussen dollar en euro scherp kon aanbieden op de wereldmarkt. In de tweede helft van november stabiliseerde het prijsniveau.

'Vraag en aanbod liggen op dit moment redelijk in evenwicht', zegt Koops. 'De notering van vollemelkpoeder is sinds de tweede helft van oktober langzaam omhooggegaan. Europa is te duur voor de wereldmarkt. De afzet beperkt zich tot de interne markt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer