Melkprijs september opnieuw wat omhoog

De berekende voorschotmelkprijzen komen in september 2020 uit op gemiddeld 32,99 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijzenvergelijking van LTO, verzorgd door ZuivelNL.

Melkprijs+september+opnieuw+wat+omhoog
© Twan Wiermans

De 32,99 euro betekent een stijging van 0,28 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in september 2020 ligt wel 0,79 euro ofwel 2,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Voor de vierde achtereenvolgende maand is de gemiddelde melkprijs gestegen. Opvallend is dat het iedere keer een beetje erbij is, namelijk 0,10 euro in juni, 0,21 euro in juli, 0,20 euro in augustus en dus nu 0,28 euro per 100 kilo melk.


Prijs lager door corona

Volgens zuivelanalist Willem Koop van ZuivelNL stegen vorig jaar de melkprijzen na de zomer ook met geringe bedragen. 'Eigenlijk waren in het gehele kalenderjaar 2019 de melkprijzen opvallend stabiel. Wellicht had dit ook in 2020 kunnen gebeuren ware het niet dat de coronacrisis leidde tot een sterke prijsval in het voorjaar', schetst Koops.

Door goede roomprijs blijft er een krap evenwicht in de markt

Ook al zet de stijgende trend zich de laatste maanden van dit jaar voort, het is niet aannemelijk dat het negatieve prijsverschil met vorig jaar wordt goed gemaakt. Koops schat dat de gemiddelde melkprijs in 2020 zo'n 1 à 2 procent lager uitkomt dan in 2019.Koops verwacht dat de melkprijzen de komende maanden verder stijgen. Geen van de tot dusver aangekondigde melkprijzen daalt. Daarnaast hebben enkele zuivelondernemingen prijsverhogingen aangekondigd, zoals Arla met 0,50 euro in oktober en 1,00 euro in november. FrieslandCampina verhoogt in oktober de melkprijs met 0,50 euro terwijl deze in november gelijk blijft.

De melkprijzen van DMK en Saputo Dairy UK stijgen in oktober met respectievelijk 1,00 euro en 2,70 euro per 100 kilo melk. Deze laatste prijsstijging van Saputo Dairy UK komt vooral door een seizoenstoeslag van 2 pence per liter (ppl) en in mindere mate door een prijsstijging van 0,5 ppl.


Stabiele zuivelmarkt

De stabiele ontwikkeling van de melkprijzen komt aardig overeen met de zuivelmarkt, die ook vrij stabiel is. Hoe de zuivelmarkt zich de komende maanden ontwikkelt, is moeilijk in te schatten. Een positief signaal is wel dat Fonterra de melkprijsverwachting voor het lopende seizoen onlangs verhoogde met omgerekend zo'n 1,70 euro per 100 kilo standaardmelk.

Maar er klinken ook zorgelijke geluiden. Het effect van regionale en mogelijk mondiale lockdowns in verband met corona is nog niet duidelijk. Verder gaf CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina vorige week aan dat zijn onderneming veel last ondervindt van politieke onrust in Nigeria en Hongkong, belangrijke afzetmarkten voor Nederlands grootste zuivelconcern.


Melkaanvoer

De Nederlandse melkaanvoer bleef in september op nagenoeg hetzelfde niveau (plus 0,3 procent) als in september vorig jaar. In augustus was nog sprake van een daling door de langdurige hitteperiode in de zomer. Het volume bedroeg in de eerste negen maanden van 2020 1,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.

De EU-melkaanvoer bleef vrijwel stabiel in augustus, daarbij duidelijk hinder ondervindend van de hittegolf. Met name in Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk daalde het volume. Daarentegen lieten Ierland en Polen nog altijd groei zien. Per saldo nam de EU melkaanvoer in de periode januari tot en met augustus 2020 met 1,1 procent toe.

De melkproductie in de andere mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in augustus weer een sterke groei zien. Net als in juli noteerden de Verenigde Staten een stijging van bijna 2 procent. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer nam in augustus voor de vierde maand op rij toe met 5 procent. Het sterke herstel in Argentinië met 5 procent, Uruguay met 11 procent en Australië met 4 procent, zette verder door.


Botermarkt weer gestabiliseerd

De botermarkt liet in de tweede helft van september een kortstondige prijsdaling zien, waarna in oktober het prijsniveau weer stabiliseerde. De vraag is nog altijd beperkt, maar door de nog steeds goede roomprijs blijft er sprake van een krap evenwicht in de markt.

De notering van mageremelkpoeder liep in september en het grootste deel van oktober met kleine stapjes omhoog. Eind oktober kwam er een einde aan deze stijging en ontstond er meer druk op de prijzen. Wellicht speelt mee dat het voor Europa steeds moeilijker is om tegen de hogere prijsniveaus mageremelkpoeder te verkopen op de wereldmarkt.

De notering van vollemelkpoeder liet in oktober iets meer fluctuatie zien, waarbij de prijzen in de tweede helft van deze maand iets opliepen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer